Bănci și Asigurări

Portughezii de la Millennium au crescut creditarea cu 16% în ultimul an, dar au pierdut depozite

Portughezii de la Millennium au crescut creditarea cu 16% în ultimul an, dar au pierdut depozite

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Razvan Voican

04.11.2011, 00:03 286

Millennium Bank România, filiala locală a grupului portughez cu acelaşi nume, a acordat în trimestrul al treilea credite de 16 mil. euro, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

La nouă luni, banca a înregistrat o majorare a portofoliului de credit de aproape 16%, până la 373 mil. euro. În acelaşi timp, soldul depozitelor de la clienţi a scăzut cu 1% la nouă luni, până la 250 mil. euro. O frânare majoră a resurselor atrase a intervenit în trimestrul al treilea, când banca a atras numai 2 mil. euro în plus faţă de nivelul de la sfârşitul lunii iunie, comparativ cu un plus de 32 mil. euro în T3 2010. Banca plăteşte dobânzi mai mici decât competitorii cu capital elen, însă oferă totuşi la depozitele constituite online până la 7,25% pe an la lei şi 4% pe an la euro.

Situaţia depunerilor ar fi putut fi influen­ţată de informaţiile care au circulat pe piaţă în privinţa slăbiciunilor cu care se confruntă banca-mamă şi decizia acesteia de a scoate România de pe lista subsidiarelor de interes strategic.

Millennium Bank BCP are nevoie de circa 2,3 mld. euro pentru a îndeplini noile cerinţe de capital care trebuie atinse până la jumătatea anului viitor, iar una dintre soluţiile luate în calcul este vânzarea de active. Un proces avansat de selectare a unui cumpărător este în derulare în Polonia.

Depozitele Millennium Bank România acoperă acum circa 67% din credite, faţă de 78,5% în urmă cu un an, ceea ce măreşte dependenţa de finanţările de la banca-mamă.

În contextul procesului de eficientizare a businessului banca a redus costurile operaţionale cu 2% la nouă luni, până la 30 mil. euro, în condiţiile în care numărul angajaţilor a scăzut cu 29, iar reţeaua teritorială s-a restrâns cu 8 unităţi, până la 66. În paralel veniturile din operaţiuni au crescut cu peste 23%, până la 23,1 mil. euro şi astfel pierderea acumulată pe nouă luni s-a redus cu aproape 26%, până la 13,5 mil. euro. În T3 banca a pierdut 3,4 mil. euro, comparativ cu 5,1 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010. Dintre subsidiarele internaţionale ale grupului, numai cele din Grecia şi România sunt pe pierdere, în Grecia pierderea la nouă luni fiind dublă faţă de cea locală.

Millennium Bank România încearcă să-şi crească veniturile din utilizarea cardurilor la comercianţi şi în acelaşi timp să diminueze costurile prin orientarea tranzacţiilor spre online, lansând recent o aplicaţie de internet banking dedicată smartphone-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO