Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a urcat ieri la 1,4% pe an, înregistrând cel mai mare avans într-o singură zi din ultimele şase luni.
Astfel, costul leilor a crescut într-o singură zi cu 0,11 puncte procentuale, potrivit datelor Băncii Naţionale. La începutul săptămânii trecute, indicatorul Robor scăzuse sub pragul de 1,3% pe an.
„Se notează o scădere a lichidităţii pe piaţa monetară, fenomen care poate fi asociat cu plata dărilor către stat. Pe de o parte, ne apropiem de finalul trimestrului I şi se vor plăti/regulariza impozitele pe profit aferente anului 2014. Pe de altă parte, persoanele fizice se grăbesc să plătească dările anuale, cum ar fi impozitul pe clădire, maşini, dat fiind că beneficiază de un discount de 10% până la finele lunii martie“, a explicat Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
Cele mai multe bănci şi-au stabilit finele lunii martie ca perioadă de ajustare a dobânzilor, iar creşterea pe care a avut-o indicatorul Robor într-o singură zi ar însemna practic rate lunare mai mari cu 15 lei pentru un credit ipotecar de 200.000 (echivalentul a 45.000 de euro) contractat pe o perioadă de 30 de ani. Astfel, rata lunară pentru un astfel de credit ajunge la aproximativ 930 de lei.
Precedenta rundă de actualizare a dobânzilor a fost în decembrie, când costul leilor atinsese 1,7% pe an. „Ne aşteptăm ca evoluţia de astăzi să fie tranzitorie, ratele de dobândă urmând să revină spre valorile medii din ultimele săptămâni, scenariu susţinut şi de perspectiva unei noi reduceri a dobânzii-cheie de către BNR“, a adăugat Rădulescu.
În 2014, dobânzile interbancare au avut două perioade de volatilitate, în lunile februarie, când a atins maximul anului de 3,7% pe an, şi septembrie.
În august şi în septembrie, dobânzile au început să urce puternic, iar BNR a intervenit pe piaţă şi a injectat 9 mld. lei prin operaţiuni de tip repo.