Bănci și Asigurări

Şefa diviziei Erste de companii mari din regiune: Capitalizarea slabă face din firmele locale mai degrabă ţinte pentru achiziţii decât jucători regionali

Şefa diviziei Erste de companii mari din regiune:...

Autor: Razvan Voican

03.09.2013, 00:06 967
Infrastructura, energia, agricultura, industria auto, farma şi IT sunt sectoare strategice a căror dezvoltare are foarte mult sens pentru România şi care generează oportunităţi pe piaţa finanţării, spune Diana Hudymac (Teitler), şefa diviziei din Erste Group responsabilă de clientela formată din mari companii din Europa Centrală şi de Est (group large corporates CEE).
 
„România a devenit un jucător important în regiune în industria auto alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria, iar dacă guvernul avansează cu planurile de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi feroviare ne aşteptăm ca şi alţi producători de componente auto să vină în România. Instabilitatea politică din Africa de Nord şi creşterea costurilor de producţie din Asia ar putea transforma România într-o destinaţie favorită pentru investitori în producţie pe termen lung“, consideră bancherul român aflat de un an la conducerea diviziei Erste care serveşte clienţi mari companii din România, Unga­ria, Cehia, Slovacia, Croaţia, Serbia. Pentru piaţa locală pragul de selecţie a clientelei acestei divizii a fost stabilit la 50 mil. euro cifră de afaceri, în timp ce pe celelalte pieţe variază între 50 şi 150 mil. euro în funcţie de dezvoltarea economică.
 
Cât priveşte sectorul de construcţii/infrastructură, Hudymac notează că România înregistrează o rată scăzută de absorbţie a fondurilor UE pentru investiţii în infrastructură, existând un potenţial în creştere pentru acest sector mare consumator de capital. În perioada 2011 – 2013 Erste şi BCR s-au concentrat pe finanţarea aşa-numitului Coridor IV auto şi feroviar implicându-se în patru proiecte mari angajate de CNADNR cu valoare totală de proiect de 465 mil. euro pentru care finanţările se ridică la 233 mil. euro şi într-un proiect tot de mari dimensiuni angajat de CFR în valoare de 240 mil. euro şi pentru care suma finanţată reprezintă circa 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO