Bănci și Asigurări

Sistemul electronic de plati: comisioane inca mari

05.01.2006, 17:44 49

Valoarea tranzactiilor decontate prin sistemul electronic de plati interbancare a crescut constant de la intrarea in activitate la jumatatea anului trecut pana la aproximativ 7 miliarde de euro in noiembrie, spune administratorul sistemului, Transfond.

In cazul sistemul ReGIS, care asigura decontarea pe baza bruta a platilor de mare valoare, numarul tranzactiilor a crescut in intervalul aprilie-noiembrie 2005 cu 32%, pana la 5.120. Valoarea medie a platilor efectuate a crescut de peste 5 ori, pana la 7 miliarde de euro, nivel atins in septembrie.

Transfond spune ca sistemului ReGIS a fost functional in 99,7% din timp in acest interval, iar sistemul care asigura decontarea operatiunilor cu titluri de stat (SaFIR) a avut o disponibilitate de 100% in octombrie, luna in care a devenit operational. Pe de alta parte, operatiunile derulate prin acest sistem sunt considerate "modeste", cu o medie zilnica de 20 de tranzactii si o valoare de 10 milioane de euro.

Dealerii spun ca intrarea in functiune a sistemului electronic de plati (SEP) nu a venit insa fara neajunsuri.

"Nu au aparut probleme in sensul blocarii sistemelor pe o zi intreaga, insa au mai existat unele blocaje. Pe de alta parte, comisioanele percepute de SaFIR sunt de-a dreptul prohibitive, mai ales pentru clientii care tranzactioneaza volume reduse. Aceasta afecteaza fundamental activitatea pe piata secundara a titlurilor de stat, care este de altfel saraca in instrumente", spune Dorin Badea, dealer-sef la Bancpost.

Inainte de intrarea in functiune a SEP, ordinele de plata erau stocate pe suport de hartie. Durata decontarii era astfel de cateva zile, iar aceasta crestea daca tranzactia se realiza intre banci diferite. In cazul in care ordinul pleca de la o sucursala din provincie, durata era chiar mai mare. Implementarea unui sistem electronic a fost de altfel si o cerinta in vederea aderarii la Uniunea Europeana, care presupune si integrarea in sistemul european de plati.

"Sistemul este destul de rapid si fiabil. Comisioanele percepute pentru platile frecvente sunt acceptabile, insa in cazul titlurilor de stat sunt destul de mari", spune Anca Codirla, dealer in trezoreria Raiffeisen Bank. Transfond percepe un comision de 158 de lei noi pe tranzactie cu titluri de stat.

Pentru o tranzactie de mare valoare (peste 50.000 de lei noi), comisionul platit de o institutie de credit catre Transfond a scazut de la o medie de 30 de lei la numai 15 lei pe tranzactie, iar pentru un transfer de mica valoare (sub 50.000 de lei) - de la 2,2 lei la o medie de 1,1 lei.

Sistemul electronic de plati a devenit operational in intregime in luna octombrie. Costurile proiectului au depasit 16 milioane de euro, dintre care jumatate au fost asigurate prin fonduri PHARE, iar cealalta jumatate de catre Tranfond.

Arhitectura SEP este alcatuita din trei componente: sistemul de decontare pe baza bruta (ReGIS), casa de compensare automata (SENT) si sistemul de inregistrare si decontare a titlurilor de stat (SaFIR).

SENT asigura schimbul de instructiuni de plata intre participanti, calculeaza pozitiile nete si initiaza decontarile prin sistemul ReGIS. Sistemul SENT sproceseaza ordine de plata de mica valoare si instructiuni de debitare directa.

Implementarea sistemului a durat 30 de luni si a implicat activitatea a 70 de institutii. In acest proiect, Transfond a beneficiat de consultanta SIA, organizatia care administreaza sistemul de plati din Italia.

Testarea sistemelor a durat 15 luni. Dintre acestea testul pilot pentru cele trei componente a durat 5 luni si a fost efectuat sub conducerea SIA. Testul de acceptanta a durat 10 luni, fiind condus de BNR si Transfond. Transfond este o societate special creata pentru administrarea SEP, avand ca principali actionari BNR si bancile comerciale. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO