Bănci și Asigurări

Stere Farmache, Preşedinte Directorat, Fondul Român de Contragarantare: În momentul de faţă gestionăm în exclusivitate componenta IMM Innovation şi jumătate din plafonul alocat pe schema Garant Construct. Programul Innovation mai are disponibil un plafon de 270 mil. lei restul este fie alocat, fie solicitat pe platformă, fie în analiză

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Stere Farmache, Preşedinte Directorat, Fondul Român de...

Autor: Mircea Nica

26.06.2023, 15:32 107

În momentul de faţă Fondul Român de Contragarantare gestionează în exclusivitate componenta IMM Innovation şi jumătate din plafonul alocat pe schema Garant Construct. Programul Innovation mai are disponibil un plafon de 270 mil. lei restul este fie alocat, fie solicitat pe platformă, fie în analiză, a spus Stere Farmache, Preşedinte Directorat, Fondul Român de Contragarantare, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.

“Am început acest program de garantare în 2022, dar perioada de implementare a fost foarte, foarte scurtă, iar cu toate acestea am dat contragaranţii de peste 150 mil. lei. În anul 2023 pe programul Garant Construct avem un plafon de 1,2 mld. lei, avem 15 instituţii de credit partenere, avem un nivel de alocare de 87%, deci mai este loc pe acest program. Până în momentul de faţă am dat peste 212 mil. lei garanţii de stat, mai sunt în analiză 172 mil. lei garanţii, 90 mil. lei solicitări de garanţii la băncile partnere şi 566 mil. lei sunt solicitări de garanţii care nu au fost încă preluate de bănci”, a explicat Stere Farmache.

El a mai adăugat că programul Innovation se referă la tot ce înseamnă inovare, invenţie, brevete în rândul IMM-urilor, dar din nu sunt foarte multe IMM-uri care sunt implicate în acest program, să inoveze, din diferite motive.

“În această categorie de eligibilitate înseamnă orice retehnologizare a companiei, orice activitate care ţine de sustenabilitate, tranziţia green, protecţia mediului şi toate cheltuielile legte de aceste obiective. În clipa de faţă aceste programe se desfăşoară în baza cadrului temporar al agresiunii din Ucraina. Nu se ştie dacă acest program va mai funcţiona şi în anul 2024. Aceste scheme de ajutor de stat sunt valabile până la sfârştitul anului 2023.”

Ce a mai spus Stere Farmache, Preşedinte Directorat, Fondul Român de Contragarantare:

Contragaranţia este un instrument financiar pe care îl acordăm fondurilor de garantare. FNGCIMM garantează pentru băncile acordate IMM-urilor, iar noi venim şi contragarantăm. Există cel puţin două motive pentru care contragaranţia este importantă, se reduce riscul garantorului, iar al doilea este că noi administrăm acele comisioane de minimis prin care reducem costul garanţiei.

De exemplu, în procesul de garantare şi contragarantare a Start-up Nation, noi venim cu reducerea comisionului de garantare şi aducem economii la nivelul unui an de 6-7 mil. de lei. Nu suntem singura instituţie din Europa care contragarantează. Mai sunt instituţii în Portugalia, Spania şi alte ţări, care dincolo de acest rol inern pe care îl jucăm în relaţia cu fondurile de garantare, în clipa de faţă suntem angajaţi şi în discuţii cu instituţii financiare internaţionale pentru a face contragranţii la garanţiile de portofoliu, un lucru care poate căpăta o amploare mult mai mare şi o vizibilitate mult mai mare.

Fondurile de garantare internaţionale au anumite limitări.

În aceşti ani de când s-a înfiinţat fondul s-au dat contragaranţii de peste 4,2 mld. lei, ceea ce au susţinut credite de peste 13 mld. lei.

10 IMM-uri pot să încerce să inventeze ceva, dar probabil că unul va reuşi. Nu cred că o bancă îşi asumă un astfel de risc să crediteze 10 IMM-uri şi nici noi la rândul nostru, dar plaja este foarte mare. Bineînţeles că aici intră digitalizare, retehnologizare, folosirea energiei verzi şi aşa mai departe. Mai este o activitate foarte importantă şi anume promovarea exporturilor, o chestiune de care de-a lungul timpului s-au plâns multe IMM-uri. Acest program are această componentă, sprijină finanţarea şi garantarea IMM-urilor care participă la târguri, cu toate cheltuielile aferente. Din păcate nu este foarte folosită la nivelul IMM-urilor.

Părerea mea este că a sprijini IMM-urile, mai ales în situaţii precum cea de COVID şi acum criza din Ucraina, este un lucru bun pentru că statul trebuie să sprijine în situaţii de criză, însă a sprijini pe termen lung nu cred că este o soluţie de a pune IMM-urile pe picioare. Aceste credite se realizează pe normele proprii ale fiecărei bănci. Se finanţează afaceri viabile care nu au collateral. Noi venim şi asigurăm această garanţie de 90% şi acest ajutor de plată a dobânzilor. Nu se face un rabat la norma de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO