Bănci și Asigurări

Treichl, şeful Erste: Avem în prezent două pieţe problematice, Ungaria şi România

Treichl, şeful Erste: Avem în prezent două pieţe problematice, Ungaria şi România

Foto: Silviu Matei

Autor: Vlad Popescu

10.08.2012, 15:15 2024

"În Ungaria suntem sub călcâiul guvernului, deci nu putem să ne facem planuri în siguranţă pentru această piaţă. În România, am dori să cooperăm cu statul în proiecte de infrastructură", a afirmat Treichl într-un interviu acordat site-ului ungar de ştiri.

Interviul se referă în principal la Ungaria, la operaţiunile Erste de acolo şi la situaţia tensionată şi incertă din această ţară. Treichl deplânge atitudinea ostilă a guvernului de la Budapesta, dar notează că, deşi Erste nu va pleca din Ungaria, piaţa poloneză este în prezent mult mai atractivă.

Treichl menţionează România în trecere, fără alte precizări, şi pune accent pe problemele din Ungaria, reiese din materialul prezentat de Portoflio.hu.

Erste, care deţine grupul BCR, a raportat pentru primul semestru o pierdere de 140,5 milioane euro în România, după un rezultat negativ de 22,5 milioane euro pentru întregul an 2011.

Provizioanele de risc constituite în prima jumătate a anului au totalizat 364,9 milioane de euro, iar Erste a operat o nouă amortizare a fondului comercial legată de operaţiunile din România, de 210 milioane euro.

La 30 iunie, creditele neperformante înregistrate de Erste pe piaţa românească totalizau 26,2% din soldul total, sau 2,88 miliarde euro din 11 miliarde euro, iar provizioanele totale de risc constituite erau de 1,54 milliarde euro.

În Ungaria, banca austriacă a avut o pierdere de 72,7 milioane euro în prima jumătate a acestui an, după un rezultat negativ de 566 milioane euro în 2011. Banca a fost nevoită anul trecut să constituie provizioane de peste 800 milioane euro pe piaţa ungară, după ce guvernul a introdus o schemă prin care permite datornicilor în valută să-şi plătească anticipat împrumuturile, la un curs de schimb sub cel din piaţă.

Valoarea creditelor neperformante din Ungaria totalizează 1,67 miliarde euro, dintr-un total de 6,79 miliarde euro, reprezentând 24,6% din sold, pentu care au fost puse deoparte provizioane de 1,06 miliarde euro.

Erste a amortizat anul trecut fondul comercial al operaţiunilor din Ungaria şi România cu 312 milioane euro, respectiv 700 milioane euro, înregistrând o pierdere de 718 milioane euro, faţă de profituri de 850-900 milioane euro în cei trei ani anteriori şi peste 1,1 miliarde euro în 2007, la vârful boom-ului economic din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO