Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila: Pentru cine gandeste pe termen lung, acum e timpul

23.11.2007, 18:17 55

Scaderea a devenit un laitmotiv pentru Bursa in ultima perioada, iar brokerii spun ca in continuare nu sunt semne privind reinversarea trendului si intrarea pietei din nou pe crestere. Cu toate acestea, brokerii atrag atentia ca unele actiuni au ajuns la preturi foarte atractive, aceasta perioada fiind una foarte buna pentru investitorii pe termen mediu si lung.
Toti indicii care urmaresc piata principala a Bursei au inregistrat ieri scaderi de cate 1%, intr-o zi in care pietele europene au avut reveniri usoare. Azi, bursele din Statele Unite vor fi inchise ca urmare a sarbatoririi Zilei Recunostintei.
Brokerii considera ca desi investitorii asteapta oferta Transgaz, oportunitati mai bune se pot gasi printre actiunile listate in prezent pe piata. "Nu sunt semnale ca piata s-ar putea apropia de momentul cand va reincepe sa intre pe crestere. Dar ar putea fi un moment bun de "pescuit" printre titlurile deja existente pe piata", este de parere Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest. "Daca as fi in locul celor care stau cu banii pregatiti pentru Transgaz, m-as gandi mai degraba cand sa intru pe unele din actiunile deja listate. In opinia mea, la zeci de societati sunt preturi foarte atractive in aceste momente", a adaugat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Brokerii mai spun ca incheierea ofertei Transgaz nu va insemna neaparat si reluarea unei tendinte puternice de crestere pe piata. "Eu nu m-as baza ca dupa ce se incheie oferta la Transgaz sa asistam la o crestere puternica a pietei. Este posibil ca aceia care nu au prins cate actiuni vroiau in oferta sa astepte pentru a cumpara ulterior, drepturile de alocare urmand sa le ofere aceasta posibilitate", considera Adrian Manaila.
"Totodata, potrivit prospectului ofertei, termenul maxim de returnare a banilor in caz de suprasubscriere este de 10 zile. De aceea, avand in vedere ca oferta va fi suprasubscrisa si tinand cont ca multe actiuni au ajuns acum la preturi foarte atractive, cred ca investitorii mici este mai bine sa intre in piata decat sa subscrie la Transgaz", a mai spus Manaila.
Brokerii atrag totusi atentia ca, desi au fost multe actiuni care au scazut puternic in ultimele luni, aceasta nu inseamna ca toate au ajuns sa poata fi considerate "atractive", investitorii trebuind sa se orienteze spre companiile cu "fundamente" solide.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 1,03%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 3,21 mil. euro (11,37 mil. lei). SIF-ul a cumparat 4,36 mil. de actiuni Ceramica Iasi, in valoare de 0,62 mil. euro (2,18 mil. lei), din cele peste 97,9 mil. de titluri oferite spre subscriere actionarilor companiei. La finele lunii octombrie, participatia detinuta de societatea de investitii la Ceramica era de 4,45%. Actionarii producatorului de materiale de constructi au decis la inceputul lunii octombrie majorarea capitalul cu 15 mil. euro (48,9 mil. lei), din care 10 mil. euro reprezinta aportul actionarului majoritar, fondul de investitii Advent.

Actiunile Flamingo International (FLA) au pierdut 1,37%, pe fondul unui rulaj de 0,87 milioane de euro (3,1 milioane de lei), printre primele zece din piata. Compania a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 684.000 de euro, fata de pierderi de 3,6 milioane de euro in perioada similara din 2006. Flamingo si-a redus astfel pierderile la noua luni la 4,14 mil. euro, fata de 10,5 mil. euro in primele noua luni de anul trecut. Afacerile Flamingo au scazut cu 11% la noua luni, la 100,08 mil. euro. Pentru anul viitor, compania doreste continuarea extinderii retelei din tara prin deschiderea a 10 noi magazine de format mare Flanco World in orase de marime medie.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au inregistrat o scadere de 5,7%, fiind a patra sedinta in care titlurile companiei inregistreaza pierderi. Anton Ionescu, membru in consiliul de administratie al societatii de intermediere financiara, a cumparat in ultima luna actiuni in valoare de peste 0,25 mil. euro (0,8 mil. lei) ale Broker. Ionescu este unul dintre principalii actionari ai Broker. El vanduse in septembrie mai multe pachete de actiuni cu o valoare totala de peste 0,6 mil. euro, una din explicatiile posibile fiind si nevoia de lichiditati pentru a participa la majorarea de capital pe care Broker o avea in derulare. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la un pret de 2,15 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut 2,07%, pe fondul unui rulaj de 0,52 mil. euro (1,85 mil. lei). Titlurile companiei au pierdut de la inceputul lunii circa 21%, scazand de la un pret de 0,117 lei/actiune la sfarsitul lunii trecute. Comisia Europeana a aprobat la inceputul saptamanii tranzactia prin care compania de stat kazaha KazMunaiGaz a preluat 75% din actiunile grupului Rompetrol. Potrivit comunicatului emis de Comisie, activitatile celor doua parti in Europa sunt complementare, astfel incat KazMunaiGaz nu vinde petrol si produse petroliere rafinate in UE, in timp ce Rompetrol comercializeaza produse rafinate, dar nu produce titei sau gaze naturale.

Actiunile Admeb Bucuresti (ADME) au crescut cu 7,35%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la circa 0,47 mil. euro (1,64 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Actionarul majoritar al Admeb, firma Real Consult Immo Bucuresti, a cumparat la finele saptamanii trecute de pe Bursa un pachet de 16,47% din actiuni, ajungand sa controleze circa 84,6% din companie. Tranzactiile s-au realizat la un pret mediu de 3,4 lei/actiune si au cumulat aproape 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Un alt actionar important este Broker Cluj, cu o detinere de 5,6% din societate. Ultima tranzactie cu titlurile Admeb s-a perfectat la un pret de 3,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO