Burse - Fonduri mutuale

Brokerii, optimisti privind divizarea Oltchim

22.07.2003, 00:00 16

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au urcat cu 5% in prima zi de tranzactionare dupa anuntarea viitoarei divizari a companiei. Cresterea este insa minora fata de cea generata in primele luni ale anului de anuntul intentiei de majorare de zece ori  a capitalului social.
Actiunile Oltchim au urcat atunci pana la 1.800 lei/actiune, in timp ce ieri pretul a ajuns pana la 1.100 lei/actiune. De la inceputul anului actiunile Oltchim au adus totusi unul din cele mai mari cresteri de la Bursa, 63%.
Viitoarea divizare insa multe neclaritati pentru brokeri. “Nu este clara modoalitatea de stabilire a structurii actionariatului companiilor care vor rezulta si nici modul cum acestea contribiue in prezent la rezultatele financiare ale Oltchim,” a apreciat Daniel Pocorea, director de operatiuni la BRD Secutities.
Actiunile Oltchim s-au numarat ieri printre cele mai tranzactionate de la Bursa, cu operatiuni in valoare de 1,5 miliarde de lei. In cea mai mare tranzactie a zilei s-a transfeat un pachet de un milion de actiuni. La inchidere, ultima tranzactie s-a realizat la 1.060 lei/actiune.
Actiunile companiei de constructi si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au urcat cu 3,4% fata de cotatia anterioara, iar pretul a ajuns din nou la maximul de 6.050 lei/actiune inregistrat in urma cu doua saptamani. Actiunile Impact vor fi suspendate de la tranzactionare incepand de azi pentru inregistrerea ultimei majorari de capital social a companiei. Data de referinta pentru acordarea actiunilor gratuite din profitul pe anul trecut este de 31  iulie. Aceasta inseamna ca vor beneficia se actiuni gratuite si actionarii care au subscris in cadrul celei de-a doua majorari de capital prin subscriere din acest an.
Desi toate tranzactiile de ieri cu actiuni Petrom s-au realizat la 1.390 lei/actiune, pret identic cu cel de la finalul saptamanii precedente, brokerii spun ca actiunile Petrom isi mentin tendinta usor descendenta. Vanzatorii de actiuni ale companiei petroliere au fost ieri cei care au avut initiativa, toate tranzactiile realizandu-se la pretul oferit de cumparatori.
Societatile de investitii financiare s-au aflat si ieri intre actiunile asupra carora s-a indreptat atentia investitorilor, dar cotatiile acestota au avut o tendinta de stationare. Actiunile SIF Transilvania au fost din nou cele mai tranzactionate de la Bursa, cu operatiuni in valoare de 4,9 miliarde de lei. Cotatia a urcat cu 1,6% pana la 3.200 lei/actiune. Cresterea actiunilor acesteia a fost anulata de scaderea titlurilor SIF Oltenia, care au pierdut aproape 2%, astfel ca valoarea indicelul BET-FI a ramas practic neschimbata. Celelalte trei socetati de investitii financiare au ramas la preturile din sedinta anterioara.
Piata in ansamblu a avut ieri o evolutie mai linistita din punctul de vedere al fluctuatiiilor preturilor de tranzactionare. Cele mai mari modificari de pret de ieri nu au depasit 5%. Valoarea tranzactiilor a fost din nou mai mica de 20 milioane de lei, iar brokerii spun ca lichiditatea pietei va ramane cel mai probabil si in continuare la un nivel redus.



Piata Rasdaq
Cresterea de 25% inregistrata de actiunile operatorului portuar Socep Constanta in ultima luna si jumatate a atras tot mai multi investitori. Actiunile Socep au fost ieri cele mai tranzactionate de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, cu tranzactii in valoare de 167 milioane de lei.
Pretul a inregistrat ieri o usoara corectie negativa. Cotatiile au fluctuat intre 1.450 si 1.470 lei/actiune, iar pretul mediu a mai pierdut 0,2% fata de valoarea de la finalul saptamanii trecute. Operatorul portuar este cunoscut de investitori ca o companie care obtine profit an de an si distribuie cote semnificative din acesta ca dividende. Principalii actionari ai Socep sunt salariatii si mai multe fonduri de investitii, dar nici unii din acestia nu detin mai mult de 10% din actiuni.
Indicele RAQ-I al companiilor de la aceasta categorie a fost singurul dintre cei trei indici ai pietei care a inregistrat o crestere. Valoarea acestuia a urcat cu 0,5%. Principale cauza a cresterii a fost saltul de 10% al actiunilor Comceral Alexandria, care au atins din nou maximul istoric de 32.000 lei/actiune. Cauza cresterii este, spun brokerii, informatiile aparute pe piata privind intentia actionarului majoritar al Comcereal, fondul Broadhurst de a vinde pachetul de actiuni companiei americane Cargill.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost ieri cele ale producatorului de ulei Argus Constanta, cu tranzactii in valoare de aproape 0,5 miliarde de lei. Cotatia actiunilor Argus a avut o evolutie linistita intre 265.000 si 270.000 lei/actiune. Pretul mediu a coborat cu 0,2%.
Actiunile producatorului de obiecte din ceramica  Sanex Cluj au ajuns la 1.550 lei/actiune, foarte aprioape de maximul istoric. Cresterea cotatiei medii fata de ziua anterioara a fost de 3,3%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 170 milioane de lei.
Actiunile fabricantului de produse lactate Napolact Cluj au evoluat intre 42.000 si 43.000 lei/actiune, iar cotatia medie a continuat sa creasca. Compania a demarat un program de rascumparare a actiunilor proprii pentru reducerea capitalului social. Pretul maxim pe care Napolact este autorizat de actionari sa il plateasca pentru actiunie proprii este de 42.000 lei/actiune, pretul minim al sedintei de ieri. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO