Burse - Fonduri mutuale

Investitorii mari fac ultimele ajustări în portofoliu înainte de finalul anului

Investitorii mari fac ultimele ajustări în portofoliu înainte de finalul anului

Investitorii mari fac ultimele ajustări în portofoliu înainte de finalul anului

Autor: Stefan Musgociu

21.12.2011, 00:05 662

Bursa a scăzut marţi cu 0,2%, contrar liniei burselor externe, iar unii brokeri cred că unul sau mai mulţi investitori au plasat ordine de vânzare pentru a-şi diminua expunerea pe unele acţiuni înainte de finalul anului.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute şi majoritatea tranzacţiilor au fost realizate la preţuri sub cele de luni până la finalul zilei, deşi bursele vest-europene au revenit pe creştere.

Brokerii cred că scăderile au fost cauzate de încercarea unuia sau mai multor investitori de a-şi balansa portofoliile, întrucât au fost con­semnate corecţii în principal de acţiunile care de regulă sunt printre cele mai lichide din piaţă, precum SIF-urile (între 1,26% şi 4,68%), OMV Petrom (3,4%) şi Banca Transilvania (3,71%).

Un alt indiciu pentru vânzări mai agresive ale unor jucători poate fi numărul de acţiuni tranzacţionate, deşi rulajul a fost realizat prin mai multe tranzacţii cu volume mici de titluri. Astfel, volumul mai mare de acţiuni a fost împărţit în mai multe pachete mai mici, pentru a fi vândute toate titlurile pe care investitorul sau investitorii res­pectivi au vrut să le cedeze, în condiţiile în care ordinele de cumpărare din piaţă erau pentru volume mici de acţiuni.

"După trecerea «poveştii» cu pragul de deţinere la SIF-uri, s-a văzut o vânzare accentuată a acestor acţiuni, pe volume destul de mari. Este posibilă o forţare a ieşirii de pe SIF-uri, odată cu aprobarea ridicării pragului, favorizată de volumele mai mari. Volumele mari înregistrate şi pe alte acţiuni ne duc cu gândul la unele balansări de portofoliu sau la eventuale optimizări fiscale. Acest lucru este indicat şi de neconcordanţa între scăderile de la BVB şi creşterile de pe bursele externe", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cobora cu 0,2%, scăderea fiind limitată de acţiunile BRD, care au urcat chiar în ultimele minute cu 3,77%, deşi până aproape de închidere au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub cotaţia de la sfârşitul zilei precedente.

În acelaşi timp, titlurile com­paniilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,17% sub închi­derea de luni.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Totodată, indicele BET-FI a coborât cu 2,29%, influenţat de ac­ţiunile celor cinci SIF-uri. Indicele include şi titlurile Fondului Pro­prietatea (FP), care au avansat foarte uşor, cu 0,14%.

"Probabil că scăderile dispro­porţionate ale acţiunilor SIF-urilor sunt cauzate de abordarea diferită pe care administratorii acestora au adoptat-o faţă de tranzacţia cu Erste Bank. Este posibil ca scăderile titlurilor Petrom şi Banca Transil­vania să fie cauzate de reglările pe care fondurile le fac pe final de an", a afirmat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 1,23%.

"Cred că aproximativ acestea vor fi preţurile până la finalul anului, deoarece nu văd motive de creştere sau scădere pentru această scurtă perioadă. Probabil că tranzacţiile vor fi în general pentru optimizări ale portofoliilor pe sfârşit de an", a mai spus brokerul de la BT Securities.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 37,1 milioane de lei (8,6 milioane de euro), sumă cu 11% peste rulajul de luni.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 15,6 milioane de lei, iar preţul a crescut cu 0,14%, la 0,425 lei.

De urmărit astăzi
  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, care a anunţat că va trimite în şomaj tehnic aproape 1.000 de salariaţi în luna ianuarie 2012.

  • Titlurile SIF-urilor, care au înregistrat corecţii puternice în ultimele trei şedinţe, după ce joi crescuseră cu peste 10% ca urmare a votului din Camera Deputaţilor pentru ridicarea pragului de deţinere.

  • Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit corecţii semnificative în ultimele şedinţe, ajungând la minimul anului.

  • Titlurile Concefa Sibiu (COFI), care au mai pierdut 14,5% în şedinţa de ieri, ajungând la minimul ultimilor cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO