Burse - Fonduri mutuale

Bursa propune actionarilor capitalizarea profitului de anul trecut

Bursa propune actionarilor capitalizarea profitului de anul trecut

Click pentru imaginea marita

11.04.2008, 20:24 37

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va propune actionarilor majorarea capitalului social cu profitul net obtinut in 2007 si distribuirea de actiuni gratuite, actionarii urmand sa analizeze propunerea in cadrul adunarii generale a actionarilor care se va desfasura pe 18 mai, potrivit unor surse din piata.
"Propunerea noastra este capitalizarea profitului", au declarat pentru ZF sursele citate.
BVB a obtinut anul trecut un profit record de 29 mil. lei (8,68 mil. euro), cu 87% mai mare decat in 2006, cand anuntase o triplare a profitului, potrivit datelor financiare preliminare.
Daca actionarii vor aproba propunerea CA de capitalizare a profitului, fiecare ar urma sa primeasca mai mult de o actiune cu titlu gratuit la doua actiuni detinute.
BVB are un capital social de 49,4 mil. lei (13,4 mil. euro), impartit in 4,94 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 10 lei. Anul trecut, societatea si-a majorat capitalul prin incorporarea profitului net din 2006, in valoare de 15 mil. lei (4,2 mil. euro).
Bursa de Valori Bucuresti are in prezent 158 de actionari, dupa ce Consiliul Bursei a aprobat saptamana aceasta inregistrarea a 27 de actionari noi, detinatori de titluri preferentiale fara drept de vot, in urma transferului a 753 de actiuni BVB, reprezentand 0,0153% din capitalul social.
Dintre cei 158 de actionari ai BVB, 72 sunt persoane juridice, in principal societati de brokeraj care au primit actiunile cand Bursa s-a transformat din institutie de interes public in societate pe actiuni, iar 86 sunt persoane fizice, majoritatea brokeri, care au cumparat actiuni in ultimul an.
Cei mai mari actionari ai BVB sunt Broker Cluj, cu o participatie de 2,96%, HTI Valori Mobiliare, cu 2,78%, si Intervam, care detine 2,52%. HTI a fost preluata la inceputul acestui an de Morgan Stanley, una dintre cele mai mari banci de investitii la nivel mondial. Morgan Stanley detine si in nume propriu 0,2% din actiunile BVB, potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul societatii.
Tranzactiile tot mai numeroase realizate cu actiunile BVB in ultimul an au urcat valoarea societatii la peste 210 mil. euro, adica de 24 de ori valoarea profitului net din 2007. Ultimele transferuri s-au realizat la preturi cuprinse intre 160 si 177 lei/actiune.
Bugetul pentru acest an ar putea fi insa mai conservator, avand in vedere scaderea valorii tranzactiilor la Bursa in primele luni ale anului, dar si reducerile de comisioane pe care conducerea societatii le are in vedere. In primele trei luni ale anului rulajul mediu zilnic a fost de 11,3 mil. euro, fata de 21,5 mil. euro la nivelul anului trecut.
De la inceputul anului, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti listate a scazut cu 6,8 mld. euro, la 24,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO