Burse - Fonduri mutuale

Bursele din Asia au crescut, dar piaţa rămâne dominată de pesimism. Euro, pe creştere moderată

Bursele din Asia au crescut, dar piaţa rămâne dominată de pesimism. Euro, pe creştere moderată

Autor: Vlad Popescu

20.12.2011, 10:24 142

Bursele din Asia şi moneda euro au urcat uşor marţi, însă atmosfera din pieţe a continuat să fie dominată de temerile privind eşecul încercărilor de a pune capăt crizei datoriilor de stat din zona euro şi efectul noilor reglementări din sectorul bancar asupra profiturilor instituţiilor financiare.

Aversiunea faţă de risc s-a manifestat încă de luni, după anunţarea morţii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care a crescut riscul de instabilitate în regiune şi a determinat investitorii să vândă active riscante şi să se reorienteze către siguranţa relativă oferită de dolar, transmite Reuters.

Traderii notează că rulajul redus caracteristic perioadei sărbătorilor de iarnă ar putea exagera variaţiile, însă un nou val masiv de vânzări este puţin probabil în lipsa unui nou "catalizator", spre exemplu reducerea unor ratinguri de ţară în zona euro.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat marţi cu până la 0,7%, după ce a pierdut luni 2,9%. Bursa din Coreea de Sud, care a scăzut luni cu până la 5%, a urcat marţi cu 0,7%.

Inicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 0,5%, revenind de la minimul ultimelor trei săptămâni, atins luni.

Moneda euro evoluează în apropiere de 1,301 dolari, în urcare uşoară de la minimul şedinţei de tranzacţionare de luni, de 1,2983 dolari. Euro a atins săptămâna trecută minimul ultimelor 11 luni, de 1,2944 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO