Burse - Fonduri mutuale

Ciurezu, SIF Oltenia: Aşteptăm să cumpărăm mai ieftin

Ciurezu, SIF Oltenia: Aşteptăm să cumpărăm mai ieftin

Autor: Andrei Chirileasa

18.10.2010, 23:57 105

SIF Oltenia (SIF5) şi-a continuat curăţenia în portofoliu,vânzând de la începutul anului participaţii în valoare de peste 80mil. lei (19 mil. euro), dar conducerea SIF spune că nu se grăbeştesă realizeze investiţii noi. "Avem disponibilităţi băneşti decâteva zeci de milioane de euro şi căutăm plasamente.

Deocamdată însă sunt bune şi plasamentele monetare, în condiţiileacestea de incertitudine economică şi politică. S-ar putea ca piaţasă mai scadă şi de aceea aşteptăm să cumpărăm mai ieftin", adeclarat Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF Oltenia, careadministrează de peste 15 ani portofoliul societăţii de investiţii.Activele nete ale SIF Oltenia se ridicau la finele lunii septembriela 1,51 mld. lei (355 de milioane de euro), dintre care circa 170de milioane de lei (40 de milioane de euro) erau plasaţi îndepozite bancare şi titluri de stat. SIF Oltenia a realizat unprofit net de 73 mil. lei (17,2 mil. euro) în primele nouă luni, încondiţiile în care compania îşi bugetase pe tot anul un profit netde 61 mil. lei.

SIF Oltenia a mai vândut la sfârşitul săptămânii trecute circa 42%din acţiunile producătorului de lactate şi brânzeturi LactateNatura din Târgovişte (INBO) pentru care a încasat 15,1 mil. lei(3,5 mil. euro), acesta fiind al doilea exit ca valoare al SIF5 înacest an. SIF Oltenia mai deţine circa 34% din producătorul delactate. "Am pus la vânzare tot pachetul, dar restul acţiunilor aufost afişate la un preţ mai mare şi nu au fost cumpărate. Nu ştiucine a cumpărat. Am considerat că e un moment oportun pentru exit.Trebuie să-mi realizez şi indicatorii de venit şi profit pentru2010", a explicat Ciurezu. SIF Oltenia şi-a lichidat în acest an şiparticipaţia deţinută la Lacta Giurgiu (INEM), o altă companie delactate. Principalele exituri de pe Bursă au fost însă vânzările dela Socep, Rompetrol Rafinare şi Vidraru Curtea de Argeş. SIFOltenia a realizat în schimb investiţii semnificative laproducătorul de echipamente electrice Electromagnetica, unde aajuns să deţină aproape 15%, şi la producătorul de medicamenteBiofarm, unde a depăşit pragul de 22%. SIF Oltenia a mai cumpăratşi pachete mai mici de acţiuni la Transelectrica, dar şi la Petrom,BRD şi Banca Transilvania, unde şi-a majorat marginalparticipaţiile. "Noi rămânem fideli sectoarelor unde aveminvestiţii, financiar, medicamente, servicii. La FondulProprietatea nu am cumpărat. Aşteptăm să se listeze pentru a fidestul de transparent pentru o investiţie", a precizat Ciurezu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO