Burse - Fonduri mutuale

Conturile individuale, in umbra fondurilor mutuale

18.12.2007, 18:40 12

Lipsa de promovare si concentrarea administratorilor in principal pe dezvoltarea industriei fondurilor mutuale au dus la o crestere lenta a activelor portofoliilor individuale de investitii, de aproape 34% in ultimul an. Conturile individuale sunt conturi de investitii administrate de societati specializate.
"Administratorii de investitii nu s-au concentrat foarte mult pe acest segment. Nu exista niciun mesaj de marketing, chiar daca legislatia permite promovarea acestor produse investitionale", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Daca pe pietele externe, industria conturilor individuale este dominata de banci care pun la dispozitie produse personalizate de administrare a averilor, pe piata locala, administratorii de fonduri mutuale sunt cei care ofera investitorilor cu bani alternative investitionale.
Valoarea totala a conturilor individuale se ridica la 74,2 mil. lei la sfarsitul lunii noiembrie, in usoara crestere fata de inceputul anului, cand activele erau de 62,4 mil. lei.
La sfarsitul lunii noiembrie, zece societati administrau un numar de 136 de conturi individuale de investitii, in scadere fata de luna ianuarie, cand au fost raportate 150 de portofolii, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Chiar daca permit investitii mai riscante si pot aduce randamente anuale peste cele ale fondurilor deschise de actiuni, conturile individuale de investitii au intrat intr-un con de umbra, justificat pe de o parte de suma cu care poate fi deschis un astfel de cont, intre 100.000 lei si 400.000 de lei.
Pe de alta parte, diversificarea continua a ofertei de fonduri mutuale, in detrimentul portofoliilor individuale, raspunde cerintelor de risc si randamente ale investitorilor, fara a impune un prag financiar de intrare ridicat.
"Putem vorbi de randamente anuale ale conturilor individuale incepand de la 20%, pentru cele mai putin riscante, si pana la 40% pentru portofoliile mai riscante", continua Voicu de la Certinvest.
Investitia medie in conturile individuale a crescut cu 45% in ultimul an, pana la 545.000 de lei la sfarsitul lunii noiembrie, cauzata in parte si de scaderea numarului de conturi individuale. Clientii conturilor individuale sunt persoane cu varste de peste 40 de ani, care au o afacere proprie, dar prea putin timp la dispozitie pentru a-si investi disponibilitatile financiare, spun administratorii.
"Exista doua categorii de investitori: persoanele tinere si dinamice, pana in 30 de ani, care nu au timp si ne incredinteaza noua administrarea activelor financiare, si clientii mai in varsta, de aproximativ 60 de ani, care se ocupa de cu totul altceva si prefera o administrare profesionista a propriilor disponibilitati financiare", continua Voicu.
Exista de asemenea investitori care au deschis un cont individual si primesc un venit lunar obtinut de administrator din investirea activelor.
"Nu exista restrictii in cazul conturilor individuale. Poti investi intreaga suma in actiuni listate, situatie care nu este permisa in cazul fondurilor mutuale", spune Mihai Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management, care administreaza conturi individuale ale investitorilor institutionali in principal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO