Burse - Fonduri mutuale

Legea privind creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% din acţiuni a fost promulgată

Legea privind creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% din acţiuni a fost promulgată

Autor: Mediafax

05.01.2012, 19:21 902

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea actului normativ de modificare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital, textul legislativ - adoptat de Camera Deputaţilor în 15 decembrie - prevăzând creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% din acţiuni.

Administraţia Prezidenţială a informat, printr-un comunicat, că şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii 297/2004 privind piaţa de capital.
Deputaţii au aprobat, 15 decembrie, în şedinţă de plen, cu 170 voturi "pentru" şi 63 de voturi "împotrivă", proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate de investiţii financiare.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

După publicarea legii în MO, în termen de 60 de zile SIF-urile trebuie să convoace AGA pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar dacă acestea nu se vor întruni după trecerea celor 60 de zile statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limită de deţinere. Condiţiile sunt prezentate în raportul Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Investitorii de pe piaţa de capital aşteaptă deznodământul iniţiativei legislative pentru creşterea pragului de deţinere încă din vara anului 2009, când un grup de sena­tori şi deputaţi a lan­sat acest proiect de lege.

Iniţial, proiectul viza eliminarea pragului de deţinere, însă în cadrul comisiilor de specialitate din Senat iniţiativa a fost modificat prin creşterea limitei de la 1% la 5% din acţiuni. Motivul a fost că un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor.

Proiectul a fost aprobat în forma modificată de Senat în noiembrie 2009 şi transmis spre avizare la Camera Deputaţilor, instituţia decizională în acest caz.

Timp de doi ani iniţiativa nu a fost discutată de deputaţi, iar la începutul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil în Comisia de buget, finanţe şi bănci.

Deşi, iniţial, Guvernul a spus că nu susţine proiectul în forma care viza eliminarea pragului, după amendamentul privind creşterea la 5%, punctul de vedere al Executivului a fost favorabil.
Legislaţia pieţei de capital prevede în prezent că un investitor sau un grup de persoane care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare. În cazul depăşirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate să vândă deţinerile care depăşesc 1% în termen de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO