Burse - Fonduri mutuale

Lupta pentru CA la SIF-uri scoate la iveala actionarii puternici

23.04.2009, 00:00 34

Banca Transilvania, Catalin Chelu, PSV Company impreuna cu Asociatia Salariatilor Petrom si Broadhurst Investment sunt cateva dintre grupurile care si-au consolidat puternic pozitia in cadrul SIF-urilor in ultimii ani, controland pachete importante din aceste societati, care la randul lor detin active importante din economie.
Conducerile a patru SIF-uri au facut pana acum publice listele cu actionarii care actioneaza in mod concertat si detin pachete importante de actiuni, limitandu-le acestora drepturile de vot in adunarea general a actionarilor (AGA) la 1%. Aceasta masura, ceruta de CNVM, are rolul de a limita influenta pe care grupurile respective o au in luarea deciziilor in AGA. In acest an miza este cu atat mai mare, in conditiile in care patru SIF-uri isi aleg membrii Consiliilor de Administratie pentru urmatorii patru ani, iar actionarii importanti incearca sa capete un rol mai important in luarea deciziilor privind administrarea activelor celor cinci societati, care valorau la sfarsitul lunii martie peste 1,1 mld. euro.
Cel mai important investitor in SIF-uri ramane omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care controleaza impreuna cu un grup de 35 de firme si persoane fizice circa 9,58% din SIF Oltenia (SIF5), 7,7% din SIF Moldova (SIF2) si 2,06% din SIF Banat-Crisana (SIF1), potrivit raportarilor celor trei SIF-uri. Valoarea totala a participatiilor acestui grup, la pretul de ieri din piata, este de peste 18,5 mil. euro.
O parte dintre firmele raportate de SIF Moldova si SIF Oltenia ca actionand in mod concertat cu Catalin Chelu se regasesc si pe lista publicata ieri de SIF Transilvania. Aici insa sunt grupate in patru grupuri, carora li s-a limitat in parte dreptul de vot la 1%. Cel mai consistent pachet este controlat de grupul in care apare si Chelu, care detine circa 4,04% din SIF3, celelalte trei grupuri detin fiecare putin peste 1%. In total, actiunile acestor companii reprezinta 7,1% din capitalul SIF3, valoarea participatiilor fiind de 6,8 mil. euro.

Chelu: Concertarile sunt o fantasmagorie a sefilor SIF
Catalin Chelu sustine insa ca nu are nicio legatura cu firmele si persoanele respective. "Sunt niste fantasmagorii ale presedintilor SIF, care sunt disperati sa nu-si piarda functiile si concerteaza pe oricine. Din toate persoanele enumerate pe listele alea nu stiu daca am relatii cu doua dintre ele. Legea e absurda, e cea mai buna jucarie pe care Parlamentul le-a facut-o cadou sefilor SIF", a declarat Catalin Chelu.
Totusi, o serie de firme la care Chelu detine actiuni au propus mai multi candidati pentru CA la toate cele cinci SIF-uri.
Un alt grup puternic de actionari este cel grupat in jurul Bancii Transilvania, care detine 12,43% din SIF Banat-Crisana (SIF1), participatie care valoreaza pe Bursa circa 13 mil. euro. Horia Ciorcila, presedintele bancii si alti doi membri din conducerea BT, care detin actiuni SIF1 in nume propriu, candideaza pentru cate un loc in CA la SIF1. Participatia grupului de la BT a crescut semnificativ fata de sfarsitul lui 2007, cand era estimata la 7,5%. Grupul are participatii si la alte SIF-uri, insa nu la fel de mari.
Fondurile de investitii straine detin si ele participatii semnificative la SIF-uri. Cel mai important este fondul american Broadhurst, condus de Siminel Andrei, care detine participatii de pana la 1,5% la trei SIF-uri, valoarea actiunilor depasind 5 mil. euro. La SIF Transilvania (SIF3), Broadhurst este raportat ca actionand in mod concertat cu firma Cocor de catre conducerea SIF.
ING Luxemburg, cu 1,43% din SIF Moldova, si Eastern Eagle Fund, cu 1,1% din SIF Transilvania, sunt alti doi investitori straini puternici pe SIF-uri, conform ultimelor raportari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO