Burse - Fonduri mutuale

Oil Terminal: Tinta de profit bugetata ramane in picioare

Oil Terminal: Tinta de profit bugetata ramane in picioare

Click pentru imaginea marita

10.11.2006, 18:31 23

Oil Terminal Constanta, cel mai mare operator portuar local, a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 0,18 milioane de euro (0,64 milioane de lei), in scadere cu 95% fata de castigul de 3,45 mil. euro (12,45 mil. lei) din perioada similara a anului trecut. Profitul Oil Terminal este cu circa 27% mai ridicat fata de cel de la finalul primului semestru.
Chiar daca societatea este departe de tinta de 3 milioane de lei stabilita pentru profitul brut al acestui an in urma rectificarii bugetare aprobate la inceputul lunii octombrie, conducerea operatorului portuar spune ca profitul estimat va fi "in linii mari" realizat. Estimarea initiala de profit brut era de 1,6 milioane de lei.
"In linii mari ne vom atinge tinta stabilita la nivelul profitului brut. Este posibil sa fim usor peste sau usor sub acest nivel", a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.
Imbunatatirea previziunii de castig de luna trecuta se datorase faptului ca o parte din reparatiile programate nu mai pot fi realizate din cauza ca societatea nu a primit in timp util avizele de la autoritatile locale. Scaderea drastica a profitului Oil Terminal fata de anul trecut a fost cauzata, de altfel, de cheltuielile cu reparatiile derulate in primul semestru al acestui an, castigul fiind totusi peste nivelul bugetat.
Rezultatele Oil Terminal au fost afectate si de sistarea activitatii Rafo Onesti, unul dintre clientii principali ai societatii, activitate care nu a fost reluata pana in prezent.
Societatea a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 25,8 milioane de euro (91,3 milioane de lei), in scadere cu aproape 6% fata de afacerile din aceeasi perioada din 2005. Potrivit bugetului rectificat, afacerile Oil Terminal sunt estimate sa atinga 125,95 milioane de lei (35,9 milioane de euro) la finalul acestui an, in scadere cu 5,5% fata de bugetul initial.
Potrivit conducerii operatorului portuar, programul fizic de prestatii stabilit pentru primele trei trimestre a fost realizat in proportie de 98%, inregistrandu-se un deficit de 238.000 de tone. Prin program a fost prevazuta derularea unor cantitati totale de produse de 9,97 milioane de tone. In prima jumatate a anului, prestatiile realizate au fost cu 16% mai reduse fata de programul initial.
Oil Terminal a inregistrat o depasire la titei (176.000 de tone) si benzina (97.000 de tone), iar la motorina, pacura si produse chimice, un deficit cumulat de 511.000 de tone. Cea mai mare pondere (58%) in cadrul veniturilor facturate ale companiei pana la finalul lunii septembrie provine din cantitatile de titei derulate.
Compania a realizat, incepand cu luna septembrie, o majorare cu 11,5% a tarifelor pentru prestatiile aferente transportului de titei si produse petroliere prin terminalul petrolier. Potrivit oficialilor Oil Terminal, majorarea aprobata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost generata de cresterea pretului la utilitati, mai ridicata, de altfel, cu cateva procente fata de majorarea aplicata.
Conducerea Oil Terminal se asteapta ca anul viitor rezultatele companiei sa fie "cel putin" in linie cu cele din acest an.
"Este prematur sa vorbim la aceasta data despre estimari pentru anul viitor, in conditiile in care nu stim ce se poate intampla cu Rafo sau cum va evolua pretul petrolului pe piata internationala. Dar din datele pe care le avem in acest moment, din ceea ce previzioneaza clientii nostri ar trebui sa avem rezultate cel putin egale cu cele din acest an", spune Mihai Lupu.
Oil Terminal este controlat de stat, care detine 59,6% din actiuni, principalii actionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, cu o participatie de 10%, si fondul Broadhurst, cu alte 7,6% din titluri.
Actiunile Oil Terminal sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 0,257 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 42,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO