Burse - Fonduri mutuale

Oltchim se gandeste deja la investitii la Petrochemicals Arges

Oltchim se gandeste deja la investitii la Petrochemicals Arges

Constantin Roibu

24.08.2007, 18:14 37

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) va incepe pe 5 septembrie negocierile pentru preluarea Petrochemicals Arges, firma in care Petrom si-a transferat operatiunile de petrochimie ale rafinariei Arpechim Pitesti, care este principalul furnizor de materie prima pentru Oltchim.
Reprezentantii Oltchim sustin ca, in cazul in care va ajunge la un acord cu Petrom privind preluarea Petrochemicals Arges, vor investi circa 100 mil. euro pentru marirea capacitatii de productie a acesteia de la 200.000 de tone de etilena pe an la 300.000 de tone pe an si pentru retehnologizarea instalatiilor. Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, sustine ca banii necesari pentru realizarea acestor investitii vor fi asigurati prin imprumuturi.
"Retehnologizarea si cresterea capacitatii de productie a instalatiei de piroliza este estimata la 100 mil. euro, banii urmand sa fie asigurati prin imprumuturi. Nu ne va fi greu sa contractam imprumuturi, deoarece achizitia noilor active permite constituirea de garantii", a declarat Roibu.
Oltchim, companie aflata in portofoliul AVAS, este una din companiile cu cele mai mari datorii de pe Bursa, compania avand la finele lunii iunie datorii totale de 1,13 mld. lei (354 mil. euro). Din totalul datoriilor, creditele angajate de companie se ridicau la 640 mil. lei (200 mil. euro). Directorul Oltchim este insa optimist in ceea ce priveste evolutia rezultatelor companiei, mizand si pe cresterea puternica a pietei de produse petrochimice in Europa Centrala si de Est.
"Pentru acest an estimam o cifra de afaceri de 600 mil. euro, iar in 2008 ar trebui sa atingem 800 mil. euro. Estimam si o crestere a profitabilitatii, mai ales ca in momentul in care vom prelua Petrochemicals Arges ne vom asigura materiile prime la preturi mai bune si in cantitatile de care avem nevoie", a precizat Roibu.
Oltchim a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 878 mil. lei (266 mil. euro), in crestere cu 7,7% fata de perioada similara a anului trecut, dar usor sub nivelul bugetat. Compania a obtinut un profit net de 9,61 mil. lei (2,91 mil. euro), in crestere cu 32%.
"Consumul de produse petrochimice a crescut foarte mult in Europa de Est, ritmul de crestere fiind de circa 20-25% pe an. Practic, nu putem produce in acest moment cat putem vinde", a declarat Roibu.
El mai spune ca Oltchim este bine pozitionat pe piata est-europeana, fiind unicul producator de PVC si poliori din regiune.
Directorul Oltchim sustine ca societatea ar putea fi pregatita pentru privatizare pana la jumatatea anului viitor, daca UE va accepta solutia propusa de Guvern privind anularea majorarii de capital din 2003, prin care datoriile companiei fata de AVAS au fost transformate in actiuni, si realizarea unei noi majorari de capital in care sa se acorde drept de preemptiune actionarilor minoritari.
Actiunile Oltchim au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 1,03 lei/actiune, in crestere cu 3,5% fata de ziua precedenta. Capitalizarea companiei se ridica la 1,12 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO