Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF ramane in picioare. Piata nu a reactionat

10.05.2007, 18:03 10

Indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a corectat in ultima sedinta cu 1%, dupa ce ieri proiectul de lege cu privire la majorarea pragului de detinere la aceste companii a primit un vot negativ din partea senatorilor. Doar 5 dintre acestia au votat pentru trecerea legii, in timp ce 77 au fost impotriva.
In plus, disparitia entuziasmului in ceea ce priveste titlurile societatilor de investitii financiare a dus valoarea tranzactiilor pe un trend descendent, in ultima sedinta aceasta situandu-se in jurul valorii de 15 milioane de euro.
"A disparut entuziasmul din piata, dar este inca prea devreme sa vorbim despre mari scaderi pe titlurile societatilor de investitii financiare", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Ieri indicele care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din piata din punctul de vedere al capitalizarii si lichiditatii, BET, s-a corectat puternic in ultima sedinta, cand a pierdut 4,04% pe fondul unei lichiditati la nivelul Bursei de 14,3 mil. euro (47,2 mil. lei).
Mare parte din cadere se datoreaza corectiei titlurilor Banca Transilvania care au pierdut aproape 15%, maximul permis intr-o sedinta de tranzactionare. Evolutia vine dupa ce marti a fost ultima zi in care investitorii puteau achizitiona aceste titluri pentru a lua parte la majorarea de capital intreprinsa anul acesta de banca si astfel sa beneficieze de actiuni gratuite sau cu drept preferential de subscriere.
Oscilatia actiunilor Banca Transilvania este responsabila pentru 19,5% din evolutia principalului indice al pietei romanesti.
"Indicele BET a incercat sa recupereze in continuare pierderile cauzate de corectiile de la inceputul lui martie. In ultima saptamana parea ca isi formeaza o tendinta ascendenta, dar odata cu noile scaderi nu se poate vorbi de un trend clar in piata", a mai spus presedintele Intercapital Invest.

Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 1,24%, pe fondul unei lichiditati de 2,48 mil. euro (8,2 mil. lei). Societatea de investitii financiare mizeaza in 2007 pe un profit net de 43,9 milioane de lei (13,2 mil. euro), in scadere cu 4,4 milioane de lei fata de rezultatul obtinut anul trecut. Luna trecuta actionarii au votat un dividend brut de 0,063 lei pe actiune pentru anul trecut, in scadere cu 6% fata de suma din 2005. Ultimul pret pe acest emitent a fost ieri de 3,19 lei/actiune.

Titlurile Armax Gaz Medias, producatorul de instalatii si echipamente industriale de gaz, au sarit ieri cu 21,72% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 2,18 mil. euro (7,24 mil. lei). Directorul general al companiei, Mircea Simion Vescan, a declarat pentru Ziarul Financiar ca societatea desfasoara o activitate agresiva de extindere a pietelor de desfacere prin reluarea relatiilor comerciale cu Rusia si Orientul Mijlociu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,69 lei/actiune.

Actiunile retailerului Flamingo au crescut ieri cu 0,54%, pe fondul unui rulaj de 170.000 de euro (0,56 milioane de lei). Compania a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 35 mil. euro, cu circa 35% mai mare decat nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, conform reprezentantilor companiei. Anul trecut Flamingo a avut o pierdere de 0,9 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat ieri la un pret de 0,373 lei/actiune.

Titlurile Impact Developer & Contractor, companie cu afaceri in domeniul dezvoltarilor imobiliare, au pierdut in ultima sedinta 3,74%. Titlurile companiei au atins ieri o lichiditate de 78.000 de euro (257.000 de lei). Compania din Cluj si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 92,9 mil. lei (27,7 mil. euro), de 3,8 ori mai mare, in lei, comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, potrivit bugetului votat de actionari. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat la un pret de 0,373 lei/actiune.

Actiunile Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu au sarit ieri cu 25%. Titlurile companiei au atins ieri un rulaj de 0,38 mil. euro (1,27 mil. lei), aflandu-se pe locul patru in topul rulajelor de pe piata regular a RASDAQ. SIF Oltenia a vandut marti un pachet de 2,8 milioane de actiuni detinut la compania Lacta Giurgiu, reprezentand 16,9% din capital, pentru 543.000 de euro (1,8 milioane de lei). Transferul actiunilor s-a realizat la un pret de 0,6557 lei pe titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO