Burse - Fonduri mutuale

Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau se reorienteaza spre energie si sectorul medical, in timp ce romanii ara tot cu calul

Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau se reorienteaza spre energie si sectorul medical, in timp ce romanii ara tot cu calul
07.08.2009, 00:00 754

Scaderea la jumatate a comenzilor pentru 2009 fata de anul trecut si o posibila diminuare a cifrei de afaceri cu 40% au determinat Consiliul de Administratie al Mecanica Ceahlau (MECF) sa propuna actionarilor intrarea pe noi segmente de piata, respectiv producerea de echipamente pentru sectoarele energetic si medical.

Mecanica Ceahlau din Piatra-Neamt este unul dintre putinii producatori de utilaje agricole care mai produc inca, dupa ce in ultimii zece ani s-au inchis uzine mari precum Tractorul Brasov si Semanatoarea Bucuresti, care au fost transformate in proiecte imobiliare. Pe de alta parte, gradul de industrializare din agricultura romaneasca ramane la unul dintre cele mai mici niveluri din Europa, cei mai multi fermieri lucrandu-si in continuare terenurile cu calul. Reprezentantii Mecanica Ceahlau sustin ca in lipsa proiectelor pentru agricultura finantate cu fonduri europene, sunt fortati sa-si caute alte sectoare de activitate.

"Piata de masini agricole este in recesiune si de aceea am cautat noi profiluri de activitate, cum ar fi productia de utilaje si aparate pentru energia ecologica sau de echipamente medicale. Dorim sa producem, de exemplu, minicentrale eoliene pentru comunitatile izolate. Nu ne intereseaza productia de turbine de mare capacitate, ci turbine de capacitate mica, necesare comunitatilor carora statul nu le poate oferi infrastructura necesara", spune Dumitru Bontas, presedintele Mecanica Ceahlau.

Cauta oportunitati in energia ecologica si in sectorul medical

Seful Mecanica Ceahlau spune ca sectorul energiei ecologice ofera posibilitati de dezvoltare, in conditiile in care companiile care activeaza deja in acest domeniu sunt in mare parte intreprinderi mici si mijlocii.

In plus, compania doreste sa produca si mobilier medical, domeniu care are, de asemenea, un potential mare de dezvoltare, in special pentru ca Ministerul Sanatatii doreste sa investeasca in urmatorii ani circa 500 mil. dolari in acest sector.

"Am decis sa ne largim aria de activitate catre cele doua noi sectoare in special datorita programelor oferite de Ministerul Mediului si al Sanatatii. De vreme ce fondurile europene pentru fermieri intarzie, nu putem pierde ocazia de a ne implica si in alte sectoare", spune Bontas.

 

Lipsesc proiectele in agricultura cu bani europeni

Anul trecut, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala au fost alocate aproape 350 mil. euro pentru modernizarea exploatatiilor agricole, bani pe care fermierii ii puteau accesa pentru a-si cumpara tractoare, combine sau mijloace de transport specializate, dar nu s-au atras decat 17% din acestea, adica 60 mil. euro.

Ministerul Agriculturii nu mai are alte masuri de impulsionare a agricultorilor de a-si achizitiona utilaje, programul "rabla pentru tractoare", care ar fi trebuit sa functioneze, dar care deocamdata este blocat din lipsa de fonduri, fiind lasat in seama Ministerului Mediului.

"Statul devine incet-incet un simplu arbitru si atat. Cu toate acestea, daca s-ar elimina speculatorii si cei care nu platesc darile catre stat, am fi ajutati atat noi, cat si fermierii. Practic, statul trebuie sa curete piata de concurenta neloiala", spune presedintele Mecanica Ceahlau.

De asemenea, el crede ca un program de tipul "rabla" ar putea fi de folos pentru producatorii de utilaje agricole, in conditiile in care fermierii ar putea veni cu "rablele" lor, pe care societatile le-ar putea valorifica prin vanzarea materialelor recuperate catre combinatele siderurgice. In aceste conditii, cheltuielile cu materiile prime ar cunoaste scaderi.

In prezent Mecanica Ceahlau are un numar de 210 salariati, in scadere fata de cei 380 de salariati de la inceputul anului. Societatea a trecut in prima jumatate a acestui an printr-un proces de restructurare, redimensionandu-se necesarul de resurse umane, in conditiile in care activitatea de productie a fost sistata timp de doua luni in acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO