Burse - Fonduri mutuale

Ştiri bursiere pe scurt

Ştiri bursiere pe scurt

Autor: Andrei Chirileasa

09.11.2010, 23:05 128

Fonduri mutuale

BT Asset Management, firma de administrare ainvestiţiilor din grupul Banca Transilvania, a lansat marţi un noufond de investiţii, BT Index Austria ATX, bazat pe indiceleaustriac ATX. Fondul investeşte în cele mai lichide 20 de companiide pe Bursa din Viena, printre care se numără OMV, Erste,Raiffeisen sau Vienna Insurance. "Am ales ATX deoarece companiiledin componenţa acestuia au, în marea lor majoritate, operaţiuniatât pe piaţa din Austria, cât şi pe cele din Europa Centrală şi deEst", a afirmat directorul general al BT Asset Management, RaduHanga (foto).

Companii listate

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), companiecontrolată de Ştefan Vuza, a raportat în primele nouă luni ocreştere cu 80% a vânzărilor, la 119 mil. lei şi un profit de 3,32mil. lei, faţă de pierderi de 13,5 mil. lei în aceeaşi perioadă alui 2009. În trimestrul al treilea, afacerile au urcat cu 88%, la42 mil. lei, iar compania a înregistrat un profit net de 6,1 mil.lei. Chimcomplex are o capitalizare de 181 mil. lei, însă acţiunilen-au mai fost tranzacţionate din iulie.

Forconcid Râmnicu Vâlcea (FOND), companie cuoperaţiuni în sectorul construcţiilor, a înregistrat în trimestrulal treilea o cifră de afaceri de 6,2 mil. lei, în scădere cu 5%faţă de perioada similară a anului trecut, şi pierderi de 360.000de lei, de aproape trei ori mai mici decât în T3 2009. În primelenouă luni, afacerile companiei au scăzut cu 24%, la 16,1 mil. lei,dar profitul net s-a majorat de trei ori, la 1,2 mil. lei.

Transgaz Mediaş (TGN) ar putea raporta astăziun profit net de 286 mil. lei pentru primele nouă luni ale anului,în creştere cu 51% faţă de perioada similară din 2009, potrivitestimărilor analiştilor chestionaţi de Reuters. În trimestrul altreilea câştigurile companiei sunt estimate la circa 20 mil. lei.Transgaz îşi publică astăzi rezultatele la nouă luni.

Investitori

Investitorii străini au fost cumpărători neţipe Bursă în luna octombrie, realizând investiţii nete de 4,4 mil.euro, potrivit statisticilor BVB. Achiziţiile străinilor nu auinfluenţat însă evoluţia indicilor, care au înregistrat scăderiuşoare în octombrie.

Daniel Ţepeş, unul dintre principalii acţionariai BVB, a cumpărat în ultimele şedinţe 55.800 de acţiuni BVB,reprezentând 0,72% din capitalul operatorului de piaţă, pentru 2,1mil. lei. El vânduse la finele lunii septembrie 164.000 de acţiuniBVB (2,2%) pentru 6,7 mil. lei. Ţepeş controlează în prezent circa3,1% din acţiunile BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO