Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat şi obligaţiunile intră pe program prelungit

Titlurile de stat şi obligaţiunile intră pe program...

Autor: Roxana Pricop

19.11.2014, 00:03 119

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a avizat prelungirea programului de tranzacţionare de la orele 16:45 până la orele 18:00 pentru obligaţiunile şi titlurile de stat cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Următorul pas este ca BVB să anunţe momentul în care noul pro­gram va intra în vigoare. Conducerea BVB a aprobat prelungirea pro­gramului pe 7 oc­tombrie, potrivit bu­le­tinului săptămânal emis de ASF.

Pre­lungirea pro­gra­mului de tranzac­ţionare la titluri de stat şi obligaţiuni este de fapt o aliniere la orarul pieţei de acţiuni, prelungit de la înce­putul acestui an până la ora 18.00. Pentru tran­zacţiile cu produse structurate, închiderea şedinţei are loc mai târziu, la ora 18:30.

Piaţa de obligaţiuni şi titluri de stat este printre cele mai puţin lichide de la bursă. Ieri nu s-a încheiat nicio tranzacţie pe această piaţă, în condiţiile în care ru­lajele pe piaţa de acţiuni au fost de 5 mi­lioane de euro.

Pe piaţa de obligaţiuni sunt listate şase emisiuni obligaţiuni corporative şi o emisiune de obligaţiuni emisă de BERD. Acestea sunt remunerate cu dobânzi bune, de până la 7,4% pe an, astfel se explică şi faptul că puţini investitori sunt dispuşi să renunţe la ele, iar lichiditatea acestor instrumente este extrem de scăzută.

Alături de obligaţiuni corporative mai sunt listate 23 de emisiuni de titluri de stat şi obligaţiuni municipale.

Pe bursă ar mai putea veni şi obli­ga­ţiunile emise de Pri­măria Municipiului Bu­cureşti. Primăria caută brokeri care să intermedieze emiterea şi vânzarea unor obliga­ţiuni denominate în lei în valoare ma­xi­mă de echivalentul a 500 de milioane de euro (2,2 mld. lei) care se vor lista la bursa din Bucureşti şi prin care va plăti euroobli­gaţiunile care expiră în iunie 2015.

Aceasta ar putea fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti. Brokerii pot depune ofertele până pe 26 no­iembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO