Business Construct

Akzo Nobel face o fabrica la Brasov

Akzo Nobel face o fabrica la Brasov
27.09.2007, 21:16 183

Grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producator de lacuri si vopsele din lume, intentioneaza sa construiasca o fabrica in comuna Harman din judetul Brasov, in urma unei investitii de circa 10-15 milioane de euro, potrivit unor surse din piata.
Gigantul olandez a tatonat in ultimii ani toti marii producatori de pe piata locala, precum Policolor, K?ber sau d?fa Deutek, pentru o eventuala achizitie, dar a renuntat ulterior si a decis sa construiasca propria fabrica pe piata locala.
Akzo Nobel a cautat in ultimii doi ani o locatie potrivita pentru construirea unei fabrici de lacuri si vopsele pe piata romaneasca, printre zonele avute in vedere au fost Timisoara-Arad, Calarasi si in prezent judetul Brasov.
Olandezii vor produce in Romania vopsele lavabile sub marca Supralux, intrand astfel puternic pe un segment de piata in continua crestere, estimat anul trecut la circa 180-200 de milioane de euro. Reprezentantii Akzo Nobel nu au putut fi contactati pana la inchiderea revistei pentru mai multe detalii legate de investitia din judetul Brasov. Akzo Nobel a infiintat in 2005 prima reprezentanta din Romania, Akzo Nobel Coatings, si distribuie in prezent vopsele decorative pentru interior si exterior, precum si produse pentru segmentul de piata dedicat profesionistilor si pentru segmentul de do-it-yourself.
Piata locala de lacuri si vopsele va creste in urmatorii cinci ani cu circa 15-20%, datorita investitiilor de pe piata rezidentiala, precum si necesarului de reabilitari termice. Grupul olandez a realizat anul trecut venituri de 13,7 miliarde de euro si un profit net de 1,1 miliarde de euro. Akzo Nobel si-a consolidat recent pozitia de lider al industriei de materiale pentru protectia suprafetelor, la nivel mondial, prin preluarea unuia dintre principalii competitori, compania britanica ICI, pentru aproximativ 11,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO