Business Hi-Tech

Apple: Computerul desktop moare incet. Traiasca laptopul

18.09.2003, 00:00 13

Apple Computer a anuntat ieri ca se asteapta ca foarte curand sa vanda la fel de multe laptopuri cat computere desktop, lansand cu aceasta ocazie mai multe modele noi, cu carcasa realizata din aluminiu.
"Noi am declarat ca 2003 este anul laptopului si se pare ca va fi exact asa", a precizat vicepresedintele companiei, Greg Joswiack, la reuniunea anuala Apple Expo din Paris. El a asigurat ca laptopurile insumeaza in prezent 42% din totalul vanzarilor companiei, in crestere fata de 33% anul trecut. Apple a lansat cu aceasta ocazie si o serie de noi produse, laptopuri cu diagonala ecranului intre 12 si 17 inci, care costa intre 1599 si 2999 de dolari. De asemenea, compania a lansat o tastatura si un mouse wireless ( fara fir), care folosesc o versiune imbunatatita a Bluetooth, care nu interfereaza cu alte sisteme. Vestile bune au facut ca valoarea actiunilor Apple sa creasca ieri cu 15 centi pe bucata.
In premiera, Apple a renuntat la carcasele de laptopuri din titaniu, introducand aluminiul. La Expo Paris, compania si-a innoit intreaga linie de produse high-end( pret mare, performante pe masura, in special seria PowerBooks. Presedintele companiei, Steve Jobs, a prezentat publicului noile laptopuri. Ele au ecrane cu diagonala de 12, 15 si 17 inci, iar cele mai mari schimbari au fost realizate la modelul de 15 inci, care pe langa carcasa noua a primit si optiuni de conectare WiFi( Internet de mare viteza prin radio), prin tehnologia AirPort Extreme, realizata de Apple. Varianta cu ecran de 17 inci are acum si o tastatura iluminata din interior, pentru cei care prefera sa lucreze pe intuneric.
"Suntem inaintea adversarilor cu cativa pasi. Realizarea de laptopuri ni se potriveste perfect, trebuie sa fii un bun inginer ca sa faci asta", a declarat Joswiak. El a citat o statistica a IDC, in care Apple detine 7% din piata americana de laptopuri. "Niciunul dintre adversarii nostii nu face atata munca de design", a mai adaugat el. Apple a introdus capacitati de conectare Bluetooth in toate laptopurile. "Este combinatia ideala. Acum, majoritatea utilizatorilor de PowerBooks folosesc laptopul si pe post  de desktop, la serviciu sau acasa", a explicat Joswiak.
Cu ocazia conferintei din Paris, Steve Jobs a declarat ca versiunea europeana a magazinului online de muzica digitala iTunes va fi lansata abia anul viitor. El a asigurat ca va exista si o versiune pentru iubitorii de muzica care folosesc PC-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO