Business Hi-Tech

Cisco: In Romania, comunicatiile mobile sunt gata sa faca un "salt de broasca"

03.11.2004, 00:00 27



Piata de aplicatii de comunicare mobila are un potential deosebit in Romania, in principal datorita faptului ca sistemele de comunicatie fixa nu au o raspandire atat de mare precum in tarile din Europa de Vest, a declarat in exclusivitate pentru Ziarul Financiar Massimo Migliuolo, vicepresedinte al Cisco Systems Mobile Operations la nivel mondial.



Migliuolo lucreaza de 5 ani pentru Cisco Systems, producatorul numarul unu din lume de echipamente si tehnologie pentru retelele de comunicatii. Divizia Mobile Operations se ocupa de relatia companiei cu operatorii de telefonie mobila din intreaga lume.



"In Romania exista oportunitati clare pentru dezvoltari rapide ale pietei de comunicatii mobile", a spus Migliuolo, care a asemanat potentialul pietei cu saritura unei broaste: se pot inregistra salturi tehnologice rapide in timp scurt.



El a dat exemplul regiunii Golfului Persic, unde liniile fixe sunt foarte putin prezente. "In astfel de zone, orice tehnologie moderna, fie UMTS, fie DSL sau altceva, are un foarte bun potential". In plus, a mai spus Migliuolo, la nivel global se poate observa ca vocea migreaza spre mobil. Cu alte cuvinte, oamenii vorbesc tot mai mult la telefonul mobil in detrimentul liniilor fixe de telefonie.



Aceeasi tendinta este observata si de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, oficialii companiei finlandeze fiind de parere ca in 10-15 ani, telefonia fixa, asa cum o stim acum, va disparea in detrimentul convorbirilor mobile (vezi caseta "Ce crede Nokia")



"In ultimii patru ani, s-au desfasurat unele proiecte in infrastructura de telecomunicatii din Romania, insa nu suficient, comparativ cu alte piete din regiune", a spus si Jozek Gruskovnjak, director general Cisco pentru regiunea Europei de sud-est. "RomTelecom a contribuit la dezvoltarea infrastructurii din Romania, insa nu la fel de pregnant cum au facut-o alti mari operatori din regiune", este de parere Gruskovnjak.



Bogdan Constantinescu, director Cisco pentru Romania, se arata multumit de ritmul de dezvoltare al pietei autohtone. "Exista multe oportunitati in piata operatorilor mobili si in general in piata operatorilor de telecomunicatii.Competitia acestora este benefica atat pentru piata cat si pentru end-useri". Cisco lucreaza in Romania cu toti cei trei mari operatori de telefonie mobila, Connex, Orange si Zapp. Proiectele se refera atat la dezvoltarea retelelor nationale ale acestora, cat si la implementarea de noi servicii, gen VPN sau telefonie IP pentru abonatii operatorilor, a spus Constantinescu.



Viziunea Cisco cu privire la viitorul comunicatiilor mobile are in centrul sau tehnologia Internet Protocol (IP, protocolul de comunicatie pe care se bazeaza si Internetul). "Viitorul este IP, insa un IP mai inteligent", spune Massimo Migliuolo, vicepresedinte al Cisco Systems Mobile Operations. "IP-ul este lipiciul care aduce la un loc toate aplicatiile dedicate comunicarii, fie cele de acasa, fie cele din cadrul companiilor". Sistemul de comunicare prin IP este foarte flexibil si se poate adapta astfel incat clientul sa foloseasca o varietate de servicii de comunicare pe diverse dispozitive in acelasi timp (laptop, PC, telefon mobil etc.) si totusi sa poata fi taxat in conformitate cu aplicatiile folosite precum si modul in care le foloseste, a spus Migliuolo. Spre exemplu, un utilizator poate sa isi foloseasca laptopul pentru a se conecta wireless la Internet, in acelasi timp sa realizeze o conexiune VPN de la distanta in reteaua propriei companiei si sa si vorbeasca la telefonul mobil. Pe factura toate serviciile vor fi taxate separat, si in conformitate cu modul in care au fost folosite, a explicat oficialul Cisco.



Despre tehnologia de generatia a treia (3G), Massimo Migliuolo spune ca se poate impune si in Romania, in ciuda faptului ca tara are o putere de cumparare inferioara Europei Occidentale. "In Romania, daca pretul va fi corect, potentialul 3G este enorm", sustine Migliuolo. Va dura ceva timp, insa tendinta preturilor in toata lumea este sa scada, atat la servicii cat si la pretul telefoanelor compatibile, explica el. In plus, pana cand 3G se va instala bine si in Romania, tehnologia va fi testata suplimentar in tarile din Europa de Vest si va fi si mai stabila.



De pilda, o strategie care ar putea ajuta penetrarea 3G-ului in Romania ar fi "UMTS preplatit", spune Migliuolo. Cu alte cuvinte, serviciile bazate pe tehnologia UMTS, de generatia a treia, sunt achizitionate de oameni inainte de a fi folosite, la fel ca in cazul unei cartele telefonice preplatite. Astfel, oamenii simt ca pot sa controleze mai bine costurile si se simt mai in siguranta sa incerce noile servicii, spune oficialul Cisco.



Piata romaneasca este foarte atractiva pentru Cisco Systems, spun oficialii companiei, cu conditia ca oportunitatile sa fie speculate in mod corect de catre toate partile implicate, iar piata sa cunoasca o crestere sanatoasa. Cisco colaboreaza cu operatorii de telefonie mobila, iar atunci cand parteneriatele au succes, nu beneficiaza numai utilizatorul final, ci chiar infrastructura tarii, spune Migliuolo. Astfel, adauga el, jucatorii din piata pot deveni adevarati asistenti pentru guvern in implementarea politicilor de infrastructura.



"In tarile precum Romania, am observat modele interesante de afaceri in sectorul comunicatiilor mobile. Am observat acest lucru mai ales in ultimele 8 luni. Tare as vrea sa fiu aici peste 12 luni si sa vad ce s-a mai intamplat", a incheiat Massimo Migliuolo.





Ce crede Nokia





"Convorbirile se efectueaza tot mai mult pe telefonia mobila. In 10 sau 15 ani de acum inainte, telefonia clasica fixa, asa cum o stim in prezent, va disparea", sustine Mikko Salminen, director al departamentului "Fixed to Mobile Substitution" din cadrul diviziei Nokia Networks. Pentru a exemplifica, el a facut o comparatie cu inlocuirea cailor de catre tractoare in agricultura. Numarul cailor folositi in agricultura in tarile industrializate a fost invers proportional cu cel al tractoarelor, care le-au luat locul rapid.



In anul 2003, un sfert din totalul minutelor vorbite la nivel mondial au fost mobile, a spus Salminen. Pentru anul 2007, el se asteapta ca procentul sa creasca la 31%, in timp ce obiectivul pe termen lung este de 50%.



In prezent, aceasta evolutie de la fix spre mobil inregistreaza un paradox, a spus Salminen: tarile din Europa Centrala si de Est sunt mai avansate in acest proces decat cele din vestul Europei. Spre exemplu, procentul utilizatorilor de telefonie mobila din Ungaria (45% din totalul celor care folosesc servicii de telefonie) este mai mare decat cel din Spania (30%) sau Marea Britanie (25%). Unul dintre motive, a explicat Salminen, este starea mai proasta a retelelor fixe din centrul si estul Europei, care ii determina pe oameni sa treaca la serviciile mobile fara mari regrete.



Oficialul Nokia a identificat cateva motive pentru care aceasta trecere este recomandata. El a spus ca, pe termen lung, utilizatorul final face o economie de aproximativ 20% (convorbirile mobil-mobil sunt mai ieftine decat cele fix-mobil), iar companiile inregistreaza o crestere de 10-20% a eficientei. De asemenea, un avantaj al migrarii spre telefonul mobil este si imbunatatirea stilului de viata, a mai spus Salminen.



El a identificat si unele explicatii pentru care aceasta substituire in preferintele publicului nu se face mai rapid. Una dintre ele este perceptia oamenilor cum ca o convorbire in reteaua mobila este scumpa, iar o alta este calitatea uneori mai redusa a unei convorbiri pe telefonul mobil, in comparatie cu telefonia fixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO