Business Hi-Tech

Fujitsu se gandeste in continuare la achizitii

21.08.2007, 19:15 13

Oficialii Fujitsu, una dintre cele mai mari companii de servicii IT din Japonia, care saptamana trecuta a esuat in achizitia companiei GFI Informatique din Franta, au anuntat ca sunt surprinsi de faptul ca Parisul le-a cerut sa investeasca pe piata franceza, scrie Financial Times.
In luna mai, Fujistu a inaintat o cerere de preluare nesolicitata a grupului de servicii IT GFI Informatique, o miscare neobisnuita pentru o companie japoneza. Insa, Fujitsu a reusit sa obtina doar 41% din actiunile aflate in circulatie, cu mult sub nivelul de 66,7% de care avea nevoie. GFI a combatut oferta companiei nipone, sustinand ca este "ostila si nesolicitata".
Takanori Katayama, presedintele diviziei de strategii si aliante globale Fujitsu, a declarat ca a purtat discutii cu GFI privind motivul lansarii ofertei si pretul final de achizitie, adaugand ca cineva a interpretat oferta ca fiind ostila. "Am crezut ca am stabilit o relatie buna intre Franta si Japonia. Am discutat cu oficialii guvernului, care ne-au cerut sa facem o investitie pe piata franceza, si am dezbatut cum am putea penetra piata si cum am putea sa ne extindem afacerile in aceasta tara", a precizat Katayama.
Fujitsu a oferit 395 mil. euro pentru GFI, ai carei oficiali au precizat ca pretul de 8,5 euro pe actiune a subevaluat compania.
Grupul nipon, care a raportat o scadere de 80% a profitului operational trimestrial din cauza declinului preturilor pentru cipuri si hard discuri, incearca sa se reorienteze de pe segmentul hardware catre domeniul de consultanta IT, care genereaza margini mari ale profitului.
Fujitsu a fost de mult timp interesat de intrarea pe pietele serviciilor IT din Europa. Desi este un jucator dominant pe piata nipona, pe plan international Fujitsu se situeaza in urma gigantilor din industrie, precum IBM. Aceasta situatie este vizibila mai ales in Franta, una dintre cele mai importante piete din Europa.
"Franta este cea mai semnificativa piata pe care inca nu ne-am lasat amprenta. Vom continua sa identificam toate oportunitatile posibile pentru a ne extinde afacerile in aceasta tara, ce pot include aliante strategice sau posibile achizitii viitoare", a declarat Katayama.
Analistii se asteapta ca piata de servicii IT din Japonia sa urce cu doar 2% in urmatorii doi ani, in contrast cu estimarile de crestere de 7% pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa, si 13% pentru China. De aceea, Fujitsu este hotarata sa gaseasca companii cu care poate incheia parteneriate sau pe care le poate achizitiona.
In luna ianuarie a acestui an, grupul nipon a cumparat dezvoltatorul de sistem german TDS, pentru 100 de milioane de euro.
"Pentru a putea concura cu IBM trebuie sa adoptam o strategie care sa ne diferentieze", a declarat Katayama, adaugand ca grupul nipon trebuie sa isi fortifice operatiunile in India si sa exploreze posibilitatile deschiderii unor off-shore-uri in Rusia.
Saptamana trecuta, Fujitsu a castigat un contract de 500 mil. lire (737,8 mil. euro) pentru a asigura suport tehnic pentru o perioada de zece ani agentiei de stiri Reuters. Compania va asigura servicii IT pentru 17.500 de angajati si colaboratori Reuters din peste 100 de tari, a precizat atunci Naomi Ogawa, purtatorul de cuvant al Fujitsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO