Business Hi-Tech

Gigantii se calca pe picioare pe piata retelelor sociale video

Gigantii se calca pe picioare pe piata retelelor sociale video
26.09.2006, 20:10 25

Daca retelele sociale video erau considerate, la o prima vedere, doar o afacere de nisa pentru pasionatii de filmari inedite, acum acestea au devenit o afacere extrem de profitabila, iar piata a inceput sa se aglomereze, scrie New York Times.
Jucatorii pe aceasta piata - YouTube, Google, Yahoo! si, mai nou, Amazon, MTV, NBC si SoapBox de la Microsoft - au pornit o lupta pentru a castiga o "felie" din ceea ce poate deveni, in opinia analistilor, o piata de 2,3 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) in urmatorii patru ani, conform publicatiei americane.
Nu trebuie scapate din vedere nici estimarile gigantului Google, care se asteapta sa depaseasca anul acesta 7 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) din publicitate, in mare parte considerata demodata, de tip Pagini Aurii.
Clipurile video rulate pe Internet reprezinta o afacere a viitorului care atrage atentia oamenilor de publicitate. Odata cu introducerea pe paginile serviciilor video online a programelor TV si a clipurilor video, disputa Internet vs. TV poate fi transpusa intr-o colaborare fructuoasa intre Internet si televiziunea clasica, scrie New York Times.
Spre exemplu, au fost lansate pe piata servicii care comercializeaza pe Internet versiuni digitale ale filmelor de la Hollywood, asa cum este noul serviciu lansat de Amazon, Unbox.
Pe de alta parte, toate serviciile video partenere NBC sunt nonexclusive, asadar nimeni nu va intampina piedici in utilizarea acestora - din acest motiv, competitori precum Fox si CBS prin intermediul propriilor site-uri, IGN.com si respectiv CSTV, sunt prezenti in serviciile rulate de NBC.
O noutate in piata este noul tip de afacere adoptat de NBC - de extindere a ariei de activitate si de distribuire catre alte companiii a propriilor programe - masura care se asteapta sa devina o noua sursa de venituri.
In ciuda succesului de care se bucura clipurile gratuite cu continut publicitar, inca nu este evident daca aceasta afacere va produce la fel de multi bani raportat la sumele pe care NBC le poate pierde daca show-urile sale vor avea o audienta tot mai mica.
De asemenea, gigantul Apple are in maneca un serviciu inovator, numit iTV, deocamdata in versiune beta datorita dozei ridicate de scepticism asupra succesului sau. Serviciul care nu este prezent pe piata, presupune simpla conectare a unui ecran cu cristale lichide la un port wireless si permite orice tip de activitate de la net surfing la vizionarea de filme. "Adevarata victorie in acest caz o reprezinta calitatea ridicata si gradul inalt de definire a imaginii pe ecranul televizorului nostru", este de parere Josh Bernoff, vicepresedinte la Forrester Research, citat de New York Times.
"Pentru a face aceasta, trebuie dobandit mai mult decat ceea ce Amazon si chiar Apple au reusit. Inca asteptam acest dispozitiv", a incheiat el.
Probabil, exista o solutie, dar nu una tocmai la indemana, venita din partea TiVo - setul de inregistrare digitala Series 3. Dispozitivul ofera printre altele posibilitatea de a inregistra filme in format high-definition sau de a rula filme direct de pe Internet ca urmare a posibilitatilor de conectare la Internet prin cablu sau wireless si este disponibil la un pret de 799 de dolari (631 de euro).
DirecTV a lansat recent serviciul de lux Titanium care reprezinta tot ceea ce poate oferi un furnizor de servicii de Internet si televiziune prin satelit si este disponibil pentru o taxa medie anuala de 7.500 de dolari (6.000 de euro).
Costurile serviciului disponibil 24/7 presupun plati pentru fiecare nou canal introdus, pentru fiecare grupaj de stiri si clip video, si o multitudine de posibilitati de inregistrare a clipurilor digitale puse la dispozitia utilizatorului.

Mix intre serviciile de Internet si televiziune
gigantii media au achizitionat retele sociale pentru a-si asigura prezenta in afacerea profitabila a filmelor online
marile canale TV americane incearca sa castige audienta pe Internet prin transmisii online a propriilor grile de programe
in sprijinul serviciilor video online care abunda in prezent, TiVo si DirecTV vin cu solutii inovatoare de vizualizare a continutului multimedia prezent pe Internet

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO