Business Hi-Tech

Lupta dura intre integratori pe un contract de 10 milioane de euro cu statul

07.07.2009, 21:21 41

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) pune la bataie 10 mil. euro pe piata integratorilor de solutii IT, suma alocata pentru a transforma eRomania dintr-un proiect nefunctional intr-un site prin intermediul caruia cetatenii isi pot plati taxele si pot avea acces la un numar de servicii publice online.

Potrivit unui anunt de participare publicat pe site-ul e-licitatie.ro, MCSI aloca 42,01 mil. lei (9,98 mil. euro, suma fara TVA) din propriul buget pentru realizarea bazei operationale a serviciilor online ce tin de taxe si impozite, educatie, sanatate, turism, cultura, religie.
Anuntul prevede incheierea unui acord cadru pe 45 luni cu un singur agent economic, care ar trebui sa realizeze integrarea completa a serviciilor online. "In momentul acesta am dat drumul primului val de licitatii pentru proiectul eRomania. Acestea vizeaza cele 17 servicii electronice pe care trebuie sa le facem functionale pana la finele anului - spre exemplu, eTax, eEducatie, eSanatate, care vor fi integrate cu serviciile eTurism, eBiserica si eCultura, carora le-am dat drumul recent", a declarat ministrul Sandu.
Printre cei mai mari integratori de pe piata locala se numara filialele locale ale multinationalelor S&T, HP, Xerox, IBM, Asseco (Net Consulting) sau NFH (Romsys).
"Plecand de la aceste servicii, incepem sa respectam directiva europeana privind punctul unic de acces - adica din orice punct al tarii sa pot sa platesc orice taxa si sa obtin orice document oficial", a adaugat Sandu.
MSCI a mai publicat un anunt de participare in valoare de 3,22 mil. lei (765.000 de euro) pentru elaborarea principalelor strategii de pe agenda ministerului: Strategia de interoperabilitate, Strategia pentru Tehnologia Informatiei, Strategia Administratia publica minimala, Strategia Directiva Servicii - Crearea Punctului Unic de contact, Strategia de Cyber Crime, Strategia e-Romania, Strategia de e-Incluziune, Strategia Romania digitala - e-strategia pentru o societate informationala, Strategia nationala Domenii.ro si Domenii.eu, precum si Strategia nationala de servicii postale.
Sandu a anuntat in luna ianuarie proiectul eRomania, care promite sa faca ceea ce nu a reusit niciun guvern din 1990 incoace, respectiv realizarea unei platforme IT nationale care sa puna intr-o corespondenta dinamica informatiile referitoare la cetateni, firme si proprietati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO