Business Hi-Tech

Piata de securitate si telefonia pe Internet, "tintele" principale pentru Cisco Romania

06.09.2004, 00:00 23

Cisco Systems, liderul mondial in domeniul echipamentelor de retea pentru Internet, a obtinut in anul fiscal 2004, incheiat la sfarsitul lunii iulie, venituri la nivel mondial de 22 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 16% fata de anul anterior, au anuntat reprezentantii companiei.
Si rezultatele reprezentantei din Romania s-au plasat pe un trend asemanator. ?Am avut o crestere cam in aceeasi zona", a apreciat Bogdan Constantinescu, directorul Cisco pentru Romania si Republica Moldova, care nu a oferit detalii despre veniturile obtinute pe piata romaneasca. El a precizat totusi ca anul fiscal 2004 a fost la nivel mondial ?unul dintre cei mai buni din istoria companiei".
Vorbind despre piata romaneasca a ultimului an, Bogdan Constantinescu a spus ca "piata de securitate a mers exceptional", referindu-se la solutiile de firewall si VPN (virtual private network) implementate de Cisco. Alte oportunitati pentru companie, pe piata autohtona, sunt broadband-ul (conexiunile rapide la Internet) precum si comunicatiile pe retelele IP, care permit aplicatii gen teleconferinte, videoconferinte, convorbiri telefonice la costuri scazute.
Voice-over-IP (convorbiri telefonice pe retelele care pana acum erau folosite doar pentru a conecta calculatoarele) reprezinta viitorul in comunicatii, lucru valabil si pentru Romania, afirma Constantinescu. "Vocea va fi pe IP intr-un viitor foarte apropiat", spune el. "Nimeni nu-si mai pune intrebarea ?daca?, ci ?cand?". Asemenea aplicatii sunt deja implementate de catre Cisco pentru clienti precum Metro, BCR, Bancpost, a mai spus Constantinescu.
?In momentul de fata avem un numar mare de proiecte in derulare pe telefonia IP", a adaugat el, fara a da detalii despre numele clientilor sau despre valoarea contractelor.
Ultimul trimestru din anul fiscal proaspat incheiat a adus venituri de 5,9 miliarde de dolari la nivel mondial pentru Cisco, acesta fiind cel de-al saselea trimestru consecutiv pe care compania il termina in crestere. Cresterea fata de trimestrul anterior a fost de 5,4%, iar fata de ultimele trei luni ale anului fiscal trecut, de 26%. Pe anul fiscal 2004, profitul net al Cisco a fost de 4,4 miliarde de dolari, fata de cele 3,6 miliarde de dolari obtinute cu un an in urma.
Directorul executiv (CEO) al Cisco, John Chambers, a atras atentia insa ca situatia economiei nu este la fel de buna cum se credea cu cateva luni in urma. El a mentionat acest lucru in urma intalnirilor avute cu unii dintre cei mai puternici directori executivi din Statele Unite, care nu mai sunt asa de optimisti ca acum trei luni. "Mare parte din cei cu care am vorbit estimeaza ca economia va creste intr-un ritm mai lent si de aceea trebuie sa fie mai atenti la semnalele pietei", a spus directorul Cisco.
Veniturile mari obtinute de Cisco in ultimele luni se datoreaza in buna parte atentiei pe care compania o acorda inovatiei, explica Bogdan Constantinescu. El a exemplificat prin cateva echipamente, asa cum este switch-ul Catalyst 6500 care a adus venituri de 1 miliard de dolari numai in ultimul trimestru al anului fiscal proaspat incheiat. De asemenea, Constantinescu a amintit si de routerul Cisco CRS-1, lansat in luna mai, care este capabil sa transfere date cu o viteza impresionanta de 92 Terrabiti (92.000 Gigabiti) pe secunda. Pentru ca este considerat cel mai rapid dispozitiv electronic de transfer al datelor din lume, routerul CRS-1 a fost inclus si in Cartea Recordurilor Guiness.
Cisco are o prezenta importanta si pe sectorul de educatie in Romania. Programul de initiere in retele de calculatoare, Cisco Certified Network Associate, are o istorie de aproape 6 ani in Romania, timp in care a produs aproximativ 1.600 de absolventi, spune Nicolai Sandu, directorul de program pentru Europa Centrala si de Est. Urmatorul nivel al cursului, Cisco Certified Network Professional, a inregistrat mai putin de 100 de absolventi de la lansarea sa in Romania. Totusi, Romania se afla pe locul 7 in Europa si pe locul 14 in lume in ceea ce priveste numarul total de absolventi ai cursurilor Cisco si numarul de institutii educationale afiliate.
Mai multe despre piata de telefonie IP in suplimentul Business Hi-Tech de miercuri.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO