Business Hi-Tech

Start-up-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie ce ar putea permite crearea unei soluţii de transport terestru de mare viteză, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink

Denis Tudor (stanga), Cyril Dénéréaz (mijloc), Eric Bartha (dreapta)

Denis Tudor (stanga), Cyril Dénéréaz (mijloc), Eric Bartha (dreapta)

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.04.2024, 10:51 58

Start-up-ul Swisspod Techno­logies, fondat în Elveţia de românul Denis Tudor, alături de Cyril Dénéréaz, care dezvoltă o tehnologie ce ar putea permite crearea unei soluţii de transport terestru de mare viteză, anunţă o nouă rundă de 200.000 de euro pe SeedBlink, ca parte a unei finanţări totale de 7 milioane de euro. Această investiţie va fi utilizată pentru inovare, cercetare şi expansiune globală, permiţând companiei să avanseze dezvoltarea hyperloop, un sistem revoluţionar de transport de mare viteză care să schimbe viitorul transportului de pasageri şi de marfă.

„Soluţia hyperloop pe care o construim la Swisspod este mai mult decât sustenabilă şi rapidă. Proiectul nostru este viabil din punct de vedere economic, datorită modului în care am redus substanţial costurile de realizare a infrastructurii sistemului. Ne bucurăm să împărtăşim viziunea noastră asupra evoluţiei sectorul transporturilor cu o comunitate de investitori din România care, la fel ca şi noi, crede în puterea inovaţiei, a sustenabilităţii şi contribuie activ la construirea unui viitor mai prosper”, a spus Denis Tudor, CEO şi co-fondator al Swisspod.

Investitorii şi business angels pot să participe la runda de finanţare prin intermediul SeedBlink, începând cu un tichet de investiţie minimă de 2.500 de euro. Runda de strângere de fonduri a atras coinvestiţii din partea unor actori notabili, precum Charlie Holding, Polysys Industries şi un cerc exclusivist de business angels, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

„SeedBlink este mai mult decât o simplă platformă de strângere de fonduri; suntem un mediu de creştere pentru proiecte transformatoare precum hyperloop-ul lui Swisspod. Platforma noastră oferă un ecosistem complex pentru inovare, creştere şi succes şi suntem bucuroşi să lucrăm din nou cu Denis şi echipa sa. Oportunitatea de a investi în Swisspod este mai mult decât o investiţie în tehnologia revoluţionară a companiei; este un angajament de a modela viitorul conectivităţii şi sustenabilităţii globale”, a adăugat Eric Bartha, Head of Revenue la SeedBlink.

Printre cei interesaţi de tehnologia dezvoltată de Swisspod se numără antreprenorul Richard Branson, un susţinător fervent al hyperloop-ului, ce a fost atras de progresele înregistrate de Swisspod, fiind interesat să descopere potenţialul utilizării tehnologiei dezvoltate de companie pentru a explora noi frontiere ale inovaţiei aerospaţiale, arată sursa citată anterior.

Înfiinţată în 2019, Swisspod a luat naştere în urma unei conversaţii pe care fondatorii au avut-o cu Elon Musk, cofondator şi CEO al SpaceX.

„Hyperloop este un sistem revoluţionar de transport intracontinental pentru pasageri şi mărfuri, constând într-o capsulă propulsată electric, complet autonomă, care se deplasează cu o viteză similară cu cea a sunetului (1.200 km/h) într-un mediu cu presiune joasă şi rezistenţă aerodinamică foarte redusă. Hyperloop va reduce semnificativ timpul de călătorie între oraşe şi ţări şi va fi mai sustenabil decât orice mijloc de transport curent, deoarece emisiile sale directe de carbon pot fi reduse până aproape de zero prin levitaţie magnetică şi motoare electrice pentru propulsie. În prezent, Swisspod se concentrează asupra dezvoltării unei soluţii de hyperloop pentru transportul de mărfuri ca pas intermediar în atingerea misiunii sale de a face acest sistem accesibil pentru pasageri.”

Swisspod a depăşit etape importante de-a lungul anilor, precum lansarea primei infrastructuri de testare a hyperloop-ului din Europa, în Elveţia.

Compania şi-a extins eforturile de cercetare şi dezvoltare în Colorado (SUA) şi, prin intermediul unui parteneriat cu TuTr Hyperloop, lucrează la dezvoltarea şi implementarea acestei tehnologii de ultimă oră în India, susţinută de un acord între guvernele din Elveţia şi India. „În plus, rolul Swisspod în proiectul european Muspell, care a primit o finanţare de 3,5 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Inovare (EIC) şi Secretariatului de Stat Elveţian pentru Educaţie, Cercetare şi Inovare (SERI), subliniază implicarea sa în abordarea provocărilor legate de managementul termic al hyperloop-ului.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO