Business Hi-Tech

Statul se gandeste ce face cu actiunile Romtelecom

05.11.2007, 19:49 12

O parte din actiunile detinute de statul roman la operatorul de telecomunicatii Romtelecom ar putea fi listate in al doilea sau cel de-al treilea trimestru al anului viitor, insa o decizie nu a fost inca adoptata, a declarat ministrul comunicatiilor, Iuliu Winkler.
"Din discutiile avute cu reprezentantii actionarului majoritar al Romtelecom, grupul elen OTE, si din analiza contextului investitional european s-a creionat o posibila perioada favorabila privind momentul listarii unei parti din actiunile detinute de statul roman la operatorul de telecomunicatii. Cred ca al doilea sau al treilea trimestru al anului 2008 poate fi un moment oportun demararii acestui proces", a afirmat Winkler.
In privinta volumului de actiuni care ar putea fi listate, ministrul comunicatiilor a spus ca dimensiunea pachetului urmeaza sa fie analizata.
"Statul roman poate lista oricand, fara nicio problema, un pachet de actiuni reprezentand 5-7% din capitalul social al Romtelecom, dar nu cred ca ar fi oportun si benefic. Pentru Ministerul Comunicatiilor, care reprezinta interesele statului in actionariatul Romtelecom, principala problema o constituie cat anume putem lista peste 7% in conditii de profitabilitate maxima", a spus Winkler.
El s-a ferit sa avanseze o cifra privind valoarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom. "(...) nu cred ca nu este corect si oportun sa fac o astfel de estimare", a aratat Winkler. Romtelecom este detinut de grupul elen OTE, care controleaza 54,01%, si de statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, cu 44,99%.
Winkler a mai spus ca in scurt timp va avea o prima intalnire oficiala cu re-prezentantii bancii de investitii Credit Suisse First Boston si IEBA Trust.
"Contractul de consultanta a fost semnat in luna august 2007, dar nu a intrat in executare. Inca nu s-a luat o decizie cu privire la acest contract, respectiv daca vom continua colaborarea cu Credit Suisse sau vom alege un alt consultant. In orice caz, aceasta situatie trebuie rezolvata pentru ca statul roman sa nu fie impiedicat din motive administrative sa procedeze la posibila listare a actiunilor detinute la Romtelecom in perioada amintita anterior", a spus Winkler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO