Business Internaţional

A doua mare banca germana apeleaza la banii statului

03.11.2008, 17:57 18

Commerzbank, a doua mare banca germana, va beneficia de o injectie de capital in valoare de 8,2 miliarde de euro (10,6 mld. dolari) din partea guvernului german dupa raportarea unor pierderi pe trimestrul al treilea, scrie Bloomberg.

Actiunile Commerzbank au avansat cu pana la 13 % pe bursa din Frankfurt dupa ce banca a anuntat ca va apela la programul de 500 mld. euro prin care statul incearca sa salveze institutiile financiare, "pentru a-si consolida baza de capital". Banca a inregistrat o pierdere neta de 285 de milioane de euro in trimestrul al treilea, comparativ cu castiguri de 339 mil. euro in acelasi trimestru al anului trecut.
Commerzbank, ce a incheiat in luna august un acord de achizitionare a Dresdner Bank de la Allianz, va beneficia in acelasi timp de angajamente de finantare de aproximativ 15 miliarde de euro. Sprijinul guvernului nu va dilua participatiile actionarilor, a anuntat banca. Ca parte a acordului incheiat cu statul, Commerzbank nu va plati dividende in 2009 si 2010 si va limita pachetul de plati acordate CEO-ului sau Martin Blessing la un nivel de 500.000 de euro.
"Amploarea injectiei de capital de care are nevoie banca evidentiaza nivelul scazut al bazei de capital al Commerzbank", a declarat Konrad Becker, analist in cadrul Merck Finck.
"Aspectul pozitiv este ca Commerzbank a gasit o modalitate de a atrage capital fara a fi nevoita sa renegocieze acordul de achizitie a Dresdner de la Allianz", a adaugat Becker.
Actiunile Commerzbank au avansat cu 89 de centi, sau 11%, pana la 9,32 euro in Frankfurt, plasand valoarea bancii la 6,7 miliarde de euro. Actiunile bancii au pierdut 65% din valoare de la inceputul anului, comparativ cu o scadere de 54% inregistrata de indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services.
Companii financiare de la UBS din Zurich pana Citigroup din New York au fost nevoite sa accepte sprijinul statului dupa ce prabusirea Lehman Brothers Holdings a dus la o blocare a pietelor de credit.
Joseph Ackermann, CEO al Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, a anuntat ca firma nu va apela la fondul statului. Deutsche Bank a raportat un profit surprinzator pe trimestrul al treilea saptamana trecuta, dupa ce noile reguli contabile i-au permis sa inregistreze mai putine operatiuni de reducere a valorii contabile a activelor.
Commerzbank a anuntat ca guvernul nu va primi o participatie sau o pozitie in cadrul consiliului sau in urma acordarii sprijinului. Banii din partea statului vor veni in doua transe de 4,1 mld. euro fiecare, cu o rata a dobanzii de 8,5% pentru prima rata si de 5,5% pentru cea de-a doua. Injectia de capital va ridica rata de capital Tier I a Commerzbank la 11,2%, a anuntat banca. Commerzbank este cea de-a doua banca tranzactionata public din Germania care apeleaza la programul guvernamental, dupa Hypo Real Estate Holding. Planul de salvare a institutiilor financiare, aprobat de parlamentul german pe 17 octombrie, ofera 400 mld. euro sub forma de garantii pentru credite si pana la 80 mld. euro pentru recapitalizarea bancilor.
Bayerische Landesbank, al doilea mare creditor de stat al Germaniei, a solicitat 5,4 mld. euro din cadrul fondului luna trecuta. HSH Nordbank si banca de stat WestLB au anuntat de asemenea ca intentioneaza sa apeleze la programul guvernului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO