Business Internaţional

Austeritatea goneşte portughezii în fostele colonii

Austeritatea goneşte portughezii în fostele colonii

Foto: Shutterstoc

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.08.2012, 19:20 1174

Maria Mendes se întoarce în Portugalia, ţara sa natală, la 40 de ani după ce a fugit de război şi revoluţie. Realitatea cruntă a crizei economice o determină pe ea, ca pe de altfel zeci de mii de portughezi, să caute o viaţă mai bună în Angola, o fostă colonie portugheză, scrie CNBC.

"Nu mai poţi ajunge la pensie în Portugalia", a spus fosta învăţătoare, în vârstă de 60 de ani, în timp ce aştepta să-şi ia viza la un rând care se întindea până în afara consulatului Angolei din Lisabona. "Salariile acolo sunt de trei ori mai mari decât aici. Acest lucru ne face să trecem peste toate dificultăţile", a mai spus ea. Mendes, al cărei soţ este deja în Angola, a acceptat un post de profesor universitar acolo. Ea face parte din cei peste 500.000 de portughezi care au plecat din coloniile africane ale Portugaliei când acestea şi-au câştigat independenţa în 1975 printr-un război care a durat 14 ani.

Dar cum economia Portugaliei este în strânsoarea crizei datoriilor din zona euro, foarte mulţi pleacă în căutarea unor noi oportunităţi în Angola, o ţară în care se vorbeşte portugheza şi a cărei economie este în plină creştere după 30 de ani de război civil. Sara Carvalho, un arhitect în vârstă de 33 de ani, consideră că sectorul construcţiilor s-a "ofilit". "Este o perioadă dificilă pentru angajaţii din domeniul meu. Ei îşi schimbă profesiile şi îşi încearcă norocul în alte ţări", a afirmat Carvalho. Peste 120.000 de portughezi trăiesc deja în Angola, de trei ori mai mult decât în 2003. Mulţi dintre ei sunt angajaţi calificaţi, iar Angola are foarte multă nevoie de ei. Pe site-ul de joburi net.empregos.com sunt 36 de pagini cu anunţuri de angajare în Angola. Angajatorii de acolo caută de la specialişti IT la contabili şi bucătari.

Deoarece Portugalia se confruntă cu un şomaj record de 15%, 36% din şomeri fiind persoane sub 25 de ani, primul ministru Pedro Passos Coelho a încurajat locuitorii să caute un loc de muncă în străinătate. Declaraţiile lui au stârnit criticile celor care sunt îngrijoraţi de un "brain drain"(migraţie de inteligenţă). "Emigranţii europeni obişnuiau să contribuie la dezvoltarea ţării lor", a spus cercetătorul Edoardo Campanella. "Acum acest exod contribuie la declinul Europei", a mai spus el. De asemenea, tinerii bine pregătiţi părăsesc şi Grecia, Italia şi Spania, ultima ţară devenind exportator net de forţă de muncă anul trecut pentru prima dată din 1990. Aproximativ o treime din emigranţii spanioli s-au îndreptat către America de Sud.

Estimările arată că 150.000 de portughezi au părăsit ţara anul trecut. Emigrarea a atins un asemenea nivel la sfârşitul anilor '60, când mai mult de un milion de oameni au evadat din sărăcia şi persecuţia ultimei dictaturi fasciste din Europa. Potrivit unor estimări, în Paris locuiesc mai mulţi portughezi decât în cel de-al doilea oraş din Portugalia ca mărime, Porto. Angola nu este singura destinaţie a momentului. Migraţia a ajuns la un nivel de 25.000 de portughezi în Mozambique şi o jumătate de milion în Brazilia. Alţii se îndreaptă către ţările din nordul Europei. Germania, Franţa, Elveţia sunt printre cele mai populare destinaţii. Şcolile de limbi străine au înregistrat înscrieri la cursuri de engleză, franceză şi germană cu 20% - 40% mai mult în această vară. Dar pentru mulţi Angola este o ţară atractivă pentru că nu există barierele lingvistice.

Mendes intenţionează să se mute în Benguala, un port la Oceanul Atlantic, unde soţul ei este deja administratorul universităţii unde ea va preda. Mulţi din membrii familiei ei au stat în ţară în timpul războiului civil. Deşi a fost considerat tărâmul oportunităţilor pentru portughezii, Mendes nu-şi face multe speranţe. "Nu este El Dorado. Toţi cei care cred că se duc acolo, scutură un bananier şi le cade totul în sân vor fi foarte dezamăgiţi", a spus ea. În pofida creşterii PIB-ului în medie cu 11,2% în ultimul deceniu, Angola rămâne o ţară săracă. Media veniturilor reprezintă o cincime din cele ale Portugaliei. Organizaţia nonguvernamentală anticorupţie Transparency International plasează Angola pe locul 168 din 183 ţări iar în ceea ce priveşte democraţia Luanda este considerat unul din cele mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO