Business Internaţional

Banca Angliei: Banii contribuabililor nu sunt solutia crizei

24.03.2008, 19:13 10

Banca Angliei a anuntat ca poarta discutii cu celelalte banci centrale majore, in incercarea de a gasi solutii pentru "relaxarea conditiilor" de pe pietele financiare, mentionand insa ca respinge situatia in care riscurile unei asemenea operatiuni sa fie asumate de contribuabilii britanici, scrie Bloomberg.
Oficialii bancii spun ca aceasta nu se afla in randul institutiilor similare care iau in considerare posibilitatea achizitionarii instrumentelor financiare bazate pe ipoteci existente pe piata, in incercarea de a facilita accesul britanicilor la imprumuturi dupa o explozie mondiala a costurilor de creditare.
"Am examinat o serie de alte optiuni, dar este prea devreme pentru a oferi mai multe detalii", se arata intr-un raport al bancii centrale de la Londra. "Institutia nu se afla in randul acelora care tind spre adoptarea unor masuri care ar cere contribuabililor, mai degraba decat bancilor, sa-si asume riscurile de credit", spun oficialii bancii. De asemenea, Fed a negat ca ar lua in calcul posibilitatea de a achizitiona intrumente financiare bazate pe ipoteci.
Institutiile financiare au criticat in numeroase randuri Banca Angliei, considerand ca aceasta nu face suficient pentru a relaxa conditiile de pe piata de creditare. Insa, saptamana trecuta guvernatorul Mervin King a anuntat ca institutia va pune la dispozitia bancilor comerciale lichiditati in valoare de 5 mld. lire sterline (6,4 mld. euro), aceasta fiind prima miscare de acest gen din ultimele sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO