Business Internaţional

Banca centrala a Turciei ia decizii disperate pentru a repune pe picioare lira

30.06.2006, 20:02 63

Banca centrala a Turciei a majorat miercuri dobanda de referinta pana la 22,25% pentru a ajuta la aprecierea lirei si a lupta astfel impotriva inflatiei. Efectul a fost resimtit imediat asupra pietelor, lira apreciindu-se in aceeasi zi cu 1,6%.
Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Turciei, a catalogat tactica agresiva a bancii de a intari lira drept "nimic extraordinar" si un raspuns la "volatilitatea care nu se gaseste doar in Turcia", relateaza Financial Times.
"Daca ma intrebati pe mine, actiunile bancii centrale reprezinta un reglaj fin", a declarat Erdogan intr-un interviu la Strasbourg, unde se adresa Consiliului Europei.
El se referea la finantele din tarile cu deficite, care au primit o noua lovitura pe pietele de schimb international miercuri, prin asteptarile ca banca centrala a Statelor Unite sa majoreze din nou rata dobanzii.
Lira turceasca incepuse ziua pe scadere, dar si-a revenit dupa cresterea dobanzii de catre Banca Turciei, cea de-a treia majorare din aceasta luna.
Interventia de miercuri a ajutat lira sa se stabilizeze si sa recupereze putin din deficitul avut fata de mai multe monede de schimb. Moneda turceasca a incheiat ziua de miercuri cu 1,2% mai mult atat fata de euro, cat si fata de dolarul american, pe piata de schimb din Londra. Monedele de pe alte piete emergente au incheiat ziua pe minus. Forintul a pierdut 0,9%, coroana islandeza s-a depreciat cu 0,4%, iar dolarul neo-zeelandez a scazut cu 1,1%.
Banca centrala de la Ankara a majorat rata de creditare cu 6 puncte procentuale in aceasta luna, pana la 22,25%.
Guvernatorul bancii centrale a Turciei a declarat ca banca a retras in ultimele 15 zile 5,2 mld. lire turcesti (2,5 mld. euro) de pe piata si va continua acest proces pana va inlatura presiunea de pe moneda.
Banca centrala a fost nevoita sa actioneze ferm dupa evolutia neprevazuta a inflatiei, deficitul bugetar in crestere si retragerea globala de pe pietele emergente, combinate cu tensiunea politica din interiorul Turciei, sustinuta de felul in care guvernul lui Erdogan a incercat sa instaleze presedintele unei banci islamice la banca centrala.
Dubiile referitoare la capacitatea Turciei de a ramane in grafic cu discutiile de aderare la Uniunea Europeana, institutie care pare tot mai circumspecta referitor la admiterea ei ca membru, au contat in alegerea investitorilor de a se retrage.
Erdogan a declarat ca Turcia este intr-o situatie financiara cat si politica diferita fata de criza de acum patru ani, in prezent mediul economic avand o crestere semnificativa, investitiile fiind majore si facute cu o "puternica incredere in sine". "Suntem fermi pe pozitii", a declarat Erdogan. "Nimic nu ne poate afecta increderea sau stabilitatea". Turcia nu poate fi abatuta de la ambitia sa de a adera la UE. "Nu vor fi piedici si nici razgandiri. Nu avem de gand sa ne pierdem speranta", a declarat premierul turc.
Rata inflatiei din Turcia a crescut galopant in ultimele doua luni si ameninta sa depaseasca 10% pana la sfarsitul anului, comparativ cu tinta bancii de 5%. Oficialii bancii au declarat ca dupa recenta crestere a dobanzii au crescut sansele ca rata anuala a inflatiei sa fie alcatuita dintr-o singura cifra.
Intr-un raport al Comitetului de Politici Monetare din cadrul bancii centrale era mentionat ca deprecierea lirei de la sfarsitul lui aprilie va continua sa afecteze preturile in iunie si iulie, dar impactul din august va fi mai redus.
Dezvoltarile recente vor subtia deficitul comercial si deficitul de cont curent, potrivit raportului, in care este anticipata o revitalizare a exporturilor.


Politica monetara in Turcia:
Banca centrala a retras de pe piata 5,2 mld. lire turcesti (2,5 mld. euro) in 15 zile
Dobanda a fost majorata pentru a treia oara intr-o singura luna, ajungand la 22,25%
Lira turceasca a castigat 1,2% fata de dolar si euro in ziua cresterii dobanzii
Inflatia ar putea depasi 10% pana la sfarsitul anului, in conditiile in care tinta impusa este de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO