Business Internaţional

Băncile europene au reuşit să refinanţeze prin noi emisiuni, în acest an, numai două treimi din totalul de 654 de miliarde de dolari al obligaţiunilor

Autor: Marius Oncu

28.11.2011, 16:20 168

Băncile europene au reuşit să refinanţeze prin noi emisiuni, în acest an, numai două treimi din totalul de 654 de miliarde de dolari al obligaţiunilor ajunse la scadenţă, agravând astfel deficitul de finanţare pentru instituţiile de credit din Europa, potrivit cotidianului Financial Times (FT).

Băncile europene se află în situaţia de a nu-şi putea rostogoli în întregime obligaţiunile scadente pentru prima dată în cel puţin cinci ani, potrivit datelor compilate de firma Dealogic pentru FT.

Investitorii afirmă că au evitat să cumpere obligaţiuni ale băncilor europene din cauza incertitudinilor privind stabilitatea unor instituţii de credit, soarta zonei euro şi impactul unor noi reglementări financiare. Accesul dificil la fonduri a stârnit temeri privind impactul asupra companiilor dependente de finanţare bancară şi asupra economiei pe ansamblu.

"O anumită reducere a îndatorării după criza finnaciară este în mod clar necesară, dar cred că băncile sunt puse într-o situaţie care va avea implicaţii mai largi. Nu este vorba numai de riscul unei crize a creditelor în Europa, va avea efect şi în Asia şi SUA", afirmă Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Datele Dealogic includ obligaţiunile neagarantate dar cu prioritate la plată, care asigură mare parte a finanţărilor bancare, şi exclud obligaţiunile garantate prin credite şi ipoteci, devenite tot mai populare în rândul băncilor.

Anul următor, băncile europene au de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 720 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO