Business Internaţional

Bătrâna Europă a mai făcut un pas spre recesiune. Franţa s-a angajat la cea mai dură austeritate de după cel de-al Doilea Război Mondial

Bătrâna Europă a mai făcut un pas spre recesiune. Franţa s-a angajat la cea mai dură austeritate de după cel de-al Doilea Război Mondial

Premierul francez François Fillon, omul care a angajat Franţa pe calea austerităţii cu riscul reintrării economiei în recesiune

Autor: Bogdan Cojocaru

09.11.2011, 00:07 1179

Franţa a prezentat cel de-al doilea pachet de austeritate din ultimele trei luni, considerat de analişti ca fiind cel mai dur de după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a-şi păstra ratingul de credit de top, în pofida pericolului tot mai mare ca economia deja în stagnare să reintre în recesiune.

Prin noile măsuri, Franţa va economisi şapte miliarde de euro anul viitor, potrivit The Wall Street Journal. Pachetul se adaugă celui de 12 miliarde de euro anunţat în luna august şi care este aplicabil până în 2012. Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, este presată de pieţe să-şi respecte obiectivele de deficit bugetar în condiţiile în care economia stagnează. Parisul are ca ţintă de deficit bugetar nivelul de 4,5% din PIB pentru anul viitor, la o creştere economică de 1%, cu mult mai redusă decât cea de 1,75% anticipată în august.

În luna octombrie, agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că perspectiva ratingului "AAA" francez, un element crucial pentru credibilitatea mecanismului de salvare a zonei euro FESF, este sub presiune din cauza posibilităţii ca Franţa să fie nevoită să sprijine financiar alte state europene sau propriul sistem bancar.

"Vrem să-i protejăm pe francezi de problemele grave cu care se confruntă alte state europene. Falimentul nu este un cuvânt abstract", a declarat premierul francez François Fillon.

Austeritatea la fracezi

Ca şi în pachetul din august, majoritatea economiilor prevăzute pentru anul viitor vor proveni mai mult din creşteri de taxe decât din reduceri de cheltuieli. Noul plan are în vedere, printre altele, creşterea vârstei de pensionare de la 60 de ani în prezent la 62 de ani până în 2017, cu un an mai devre­me decât se intenţiona anterior. Totodată, o categorie de TVA aplicabilă în principal serviciilor precum trans­porturi şi restaurante va creşte de la 5,5% la 7%. În plus, o taxă aplicabilă companiilor cu venituri de peste 250 miliarde euro va fi majorată temporar cu 5%.Măsurile includ reducerea cheltuielilor cu sănătatea şi ale aparatului de stat şi o creştere mai mică a beneficiilor acordate familiilor şi gospodăriilor. Programul va ajuta statul să evite acumularea unor datorii de 65 miliarde euro.

"Este ca în anii 1930. Impunerea austerităţii în ţări aflate deja în recesiune este calea spre o spirală a morţii", spune un analist citat de The Guardian.

Criticii planului fac o paralelă între acesta şi o serie de măsuri introduse în 1935, când Franţa a fost nevoită să adopte o cură şi mai dură de austeritate pentru a asigura viabilitatea ţării în Standardul de Aur. Măsurile au dus la proteste de stradă violente.

Cehia ia calea austerităţii

Cehia insistă la rândul ei să meargă pe calea austerităţii, parlamentul adoptând o serie de măsuri considerate de guvern ca esenţiale pentru asigurarea prosperităţii economiei. Pachetul include majoarea TVA de la 10% la 14% şi restructurarea sistemelor de sănătate şi pensionare. Premierul Petr Necas speră să reducă deficitul bugetar de la 4,6% în acest an la 3,5% anul viitor. Planurile bugetare ale guvernului mizează pe o creştere economică de 2,5% anul viitor, cu mult peste estimarea ministerului de finanţe, de 1%.

"Aceasta nu este o soluţie pe termen lung şi rămâne problema unei posibile încetiniri sub 1% anul viitor. În acest caz măsurile nu sunt suficiente", apreciază analiştii Unicredit.

Economia Cehiei este una foarte deschisă, în care exporturile au o pondere de 80%, şi dependentă de piaţa germană. Dacă economia germană, cea mai mare din Europa, are probleme, industria cehă va resimţi rapid efectele, potrivit Financial Times.

Economia germană are probleme

Producţia industrială din Germania a scăzut accentuat în septembrie, cel mai recent semn că economia acestui stat a intrat în marşarier. Producţia

s-a redus cu 2,7% comparativ cu luna anterioară. Încetinirea economiei germane va readuce, probabil, economia zonei euro în recesiune, subliniază publicaţia britanică. Economia uniunii monetare este, de asemenea, vulnerabilă în faţa incertitudinilor legate de situaţia financiară şi criza politică din Grecia şi Italia. Sistemul bancar fragil reprezintă, de asemenea, un pericol pentru economia reală a zonei euro prin restrângerea creditării.

Problemele Europei sperie SUA

O recesiune, chiar şi temperată, în Europa se va resimţi atât în situaţiile financiare ale companiilor americane, cât şi în economia Statelor Unite, cea mai mare la nivel mondial, scrie The Wall Street Jorunal. Un şoc sever în Europa, de exemplu o posibilă incapacitate de plată a Greciei sau destrămarea zonei euro, ar putea să pericliteze revenirea fragilă a economiei americane, în condiţiile în care Europa reprezintă o piaţă-cheie pentru exportatorii din SUA. UE este, după Canada, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, exporturile către uniune totalizând anul trecut 240 miliarde dolari, respectiv 19% din totalul exporturilor. O recesiune în Europa va eroda cererea pentru bunurile americane, lovind exporturile, iar deprecierea monedei euro va amplifica acest efect, iar produsele americane vor fi mai scumpe. Andreea Mîndrilă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO