Business Internaţional

BCE face noi injectii de capital pentru a sustine sectorul financiar european

BCE face noi injectii de capital pentru a sustine sectorul financiar european

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, intinde o mana de ajutor bancilor europene

26.11.2007, 20:15 53

Procesul de acumulare de lichiditati demarat de bancile din zona euro ca urmare a turbulentelor de pe piata financiara internationala a determinat Banca Centrala Europeana (BCE) sa promita, in caz de necesitate, noi injectii de lichiditate pentru saptamanile care urmeaza, dar si pentru inceputul anului viitor, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
"BCE a remarcat reaparitia tensiunilor de pe piata financiara", se arata intr-un raport al institutiei europene, care mentioneaza si continuarea furnizarii de lichiditate "in cadrul operatiunii de refinantare" programata pentru marti, dar si "in urmatoarele actiuni similare, care vor avea loc cel putin pana la sfarsitul anului".
Raportul urmeaza interventiilor recente ale strategilor bancii centrale, care pledau pentru continuarea interventiei pe piata, in incercarea de a mentine ratele dobanzilor perecepute pentru imprumuturile interbancare cu perioada de rambursare scurta in jurul tintei de 4%, stabilita de Banca Centrala Europeana. Urmatoarea operatiune saptamanala de refinantare, prin care BCE alimenteaza bancile din zona euro cu fonduri necesare continuarii activitatilor de rutina, va avea loc marti.
Reticenta bancilor europene de a acorda imprumuturi interbancare isi are originea in turbulentele care au zguduit piata financiara in august, cand temerile privind expunerea la piata americana a creditelor ipotecare riscante s-au accentuat. Mai mult, dincolo de procedura imprumuturilor interbancare institutiile financiare au optiuni limitate, din moment ce celelalte cai de finantare, precum creantele pe termen scurt sau obligatiunile cu acoperire, sunt percepute ca limitand cererea din partea investitorilor sau conducand la cresterea preturilor.
Ca urmare a semnalelor ce indica continuarea presiunilor de pe piata financiara europeana, rata imprumuturilor interbancare in euro a ajuns sambata la 4,69%, in crestere cu 0,10% fata de nivelul inregistrat cu o saptamana in urma, aceasta fiind cea mai puternica apreciere saptamanala din ultimele trei luni.
De asemenea, rata imprumuturilor interbancare in dolari a inregistrat o crestere importanta, ajungand vineri la 5,04%, fata de 4,98% inregistrat la inceputul saptamanii trecute.
La inceputul lunii august, tensiunile legate de expunerea bancilor europene la piata creditelor subprime, a condus la o crestere a ratei dobanzii overnight pana la 4,7%, determinand BCE sa efectueze o infuzie de lichiditate de aproape 95 mld. euro.
Banca nu a mai acordat imprumuturi de urgenta incepand cu 6 septembrie, dupa ce rata dobanzii overnight s-a stabilizat aproape de tinta institutiei. Totusi, rata dobanzii la trei luni a ramas ridicata, semn ca reticenta bancilor de a se imprumuta reciproc pentru perioade lungi continua. In incercarea de a cobori nivelul acestora, BCE a efectuat, saptamana trecuta, o infuzie de lichiditate de 60 mld. euro.

Contextul de piata

Tensiunile legate de expunerea bancilor europene la piata creditelor subprime au determinat BCE sa efectueze o infuzie de aproape 95 mld. euro in august
Banca nu a mai acordat imprumuturi de urgenta incepand cu 6 septembrie, dupa ce rata dobanzii overnight s-a stabilizat aproape de tinta institutiei.
Banca Centrala Europeana a efectuat, saptamana trecuta, o infuzie de lichiditate de 60 de miliarde de euro.
Ca urmare a semnalelor ce indica continuarea presiunilor de pe piata financiara europeana, rata imprumuturilor interbancare in euro a ajuns sambata la 4,69%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO