Business Internaţional

Britanicii nu mai vor să fie controlaţi de Bruxelles: jumătate dintre ei vor ca ţara să iasă mâine din Uniunea Europeană

Britanicii nu mai vor să fie controlaţi de Bruxelles: jumătate dintre ei vor ca ţara lor să iasă mâine din Uniunea Europeană

David Cameron, premierul Marii Britanii, a promis că un guvern conservator va organiza referendumul cel mai curând în anul 2017. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

19.02.2013, 00:05 1344

Rezultatele studiului arată că 50% din cei ches tionaţi ar opta pentru ieşirea ţării din UE dacă Marea Britanie ar or ganiza mâine un refe rendum, iar acest lucru sugerează că sentimentul anti-Bruxelles devine din ce în ce mai râspândit în rândul britanicilor. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.114 persoane în perioada 29 ianuarie-6 februarie.

Dacă se va organiza referendumul, acesta ar fi primul plebiscit naţional care ar avea loc în Europa după anul 1975, când Harold Wilson, premierul britanic laburist, a pus în dezbatere publică statutul de membru al ţării sale în Comunitatea Economică Europeană.

Premierul britanic David Cameron, care până de curând nu a dat curs solicitărilor de a organiza referendumul, a cedat luna trecută presiunilor şi a promis că un guvern conservator ar face acest lucru cel mai curând în anul 2017. El este presat de deputaţii conservatori şi eurosceptici să consolideze poziţia Marii Britanii în Europa, fiindcă aceştia se simt ameninţaţi de Partidul Independenţei (UKIP), care susţine retragerea completă a ţării din UE.

Cameron a declarat că dacă partidul său (Partidul Conservator) va câştiga alegerile viitoare, atunci el va încerca să negocieze cu Bruxellesul pentru a obţine din nou controlul asupra mai multor sectoare înainte de a pune în discuţie statutul ţării sale de membru al Uniunii Europene.

Însă nu există nicio certitudine că premierul britanic va reuşi să repatrieze toate sau măcar o parte din puterile pe care le are acum doar UE, spre exemplu cele privind domeniul piscicol sau regle mentarea mediului de afaceri.

Majoritatea britanicilor, 70% din participanţii la sondaj, consideră că este extrem de important ca ţara lor să deţină din nou controlul în justiţie şi în privinţa imigraţiei.

Situaţia a stârnit însă reacţii negative ale aliaţilor de la Paris, Berlin şi Washington care sunt îngrijoraţi că un guvern conservator ar putea părăsi UE.

SUA nu susţin retragerea Marii Britanii din UE

Oficialii americani au afirmat în mod repetat că statutul Marii Britanii de membru al UE este foarte important pentru SUA, care ar pierde un aliat strategic în Europa dacă britanicii ar opta pentru ieşirea din blocul comunitar, notează PressTV.

În afara UE, Anglia ar fi izolată şi ar pierde cel mai probabil sprijinul Statelor Unite. Din punctul de vedere al oficialilor de la Washington, guvernul britanic trebuie să aibă o poziţie fermă vizavi de populaţie şi de parla ment dacă vrea să beneficieze în continuare de sprijinul american. În prezent, acest lucru este extrem de important deoarece preşedintele american Barack Obama a anunţat recent că SUA şi UE vor începe negocierile privind crearea uneia din tre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, iar americanii vor ca Marea Bri tanie să respecte în continuare tratatul uniunii.

Guvernul american va încuraja Londra să rămână în blocul comunitar pentru ca SUA să-şi consolideze relaţiile economice şi politice cu UE. Chiar dacă relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit, dintre toţi partenerii din lume Statele Unite au încă cea mai mare încredere în Marea Britanie şi Austria.

 
 

Scoţia îşi va pierde influenţa la nivel mondial dacă se desprinde de Regatul Unit

Guvernul britanic a avertizat Scoţia că îşi va pierde statutul de membru în organisme internaţionale precum Uniunea Europeană în cazul în care aleg independenţa de Regatul Unit, scrie agenţia Thomson Reuters.

Partidul Naţional Scoţian intenţionează să organizeze anul viitor un referendum cu privire la independenţa Scoţiei, iar guvernul britanic încearcă să sugereze implicaţiile pe care le-ar avea un asemenea scenariu.

Dacă Scoţia nu ar mai face parte din Regatul Unit, atunci va fi considerată un nou stat, ceea ce o va obliga să aplice din nou pentru obţinerea statutului de membru în cadrul organismelor internaţionale precum UE, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul Marii Britanii David Cameron a afirmat că Scoţia dispune de tot ce îi trebuie pentru a fi o naţiune independentă, însă ca parte a Regatului Unit se bucură de "ce este mai bun în ambele lumi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO