Business Internaţional

Bursele din Asia au scăzut joi din cauza temerilor privind perspectivele economice

Autor: Vlad Popescu

08.09.2011, 10:17 153

Bursele din Asia au scăzut joi din cauza temerilor privind perspectivele economice globale care afectează încrederea investitorilor, însă decizia Curţii Constituţionale din Germania privind pachetele de finanţare externă acordate unor state din zona euro a oferit sprijin pieţelor, transmite Reuters.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 0,3%, iar indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara japoniei a coborât cu 0,1%.

Bursele din întreaga lume au înregistrat în luna august cea mai dură corecţie din 2008, din cauza temerilor privind o nouă rundă de recesiune în SUA şi criza datoriilor de stat din Europa.

Deşi a urcat uşor în ultimele câteva şedinţe, indicele MSCI All-Country world este cu 16% sub maximul acestui an, atins în luna mai.

Contractele futures pe bursele europene anunţă o deschidere în scădere cu 0,2%, iar în cazul Wall Street declinul este uşor mai puternic, de 0,5%.

Miercuri, bursele europene au crescut cu 3,1%, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a avansat cu 2,9%, după ce Curtea Constituţională germană a respins o plângere privind participarea Germaniei la pachetele de finanţare externă acordate unor state din zona euro.

Moneda euro s-a apreciat după decizia Curţii din Germania, însă a scăzut uşor joi şi se tranzacţionează în jurul nivelului de 1,4060 dolari/euro.

Investitorii aşteaptă joi decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), singura mare bancă centrală care a ridicat dobânzile de la sfârşitul crizei financiare globale din 2008-2009.

Analiştii anticipează că banca va semnala, în contextul crizei datoriilor de stat şi creşterii economice slabe, o schimbare a politicii monetare în sensul îndepărtării de ciclul de restrângere din ultimele patru luni, când BCE a ridicat dobânda în două rânduri.

Participanţii la piaţă vor urmări de asemenea orice comentariu al BCE privind achiziţia de obligaţiuni italiene şi spaniole pentru reducerea randamentelor, măsură care a creat divergenţe importante în Consiliul Guvernatorilor băncii.

Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, va ţine un discurs în seara zilei de joi, urmat după câteva ore de o adresă a preşedintelui Barack Obama către Congres, care ar trebui să cuprindă planuri de revigorare a economiei şi de creare de noi locuri de muncă.

Aurul a urcat joi cu 1%, la 1.836 dolari pe uncie, după ce a căzut miercuri cu 3%. Metalul preţios a atins marţi un nou record istoric de preţ, de 1.920,3 dolari pe uncie.

Petrolul este în stagnare, la 89,4 dolari pe baril pentru referinţa pe piaţa americană, respectiv 115,68 dolari pe baril în cazul ţiţeiului Brent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO