Business Internaţional

Bursele din Asia au scăzut puternic vineri, din cauza temerilor privind blocarea pieţelor de credit

Autor: Vlad Popescu

18.11.2011, 10:25 248

Bursele din Asia au scăzut puternic vineri, după apariţia unor semnale că presiunile de pe pieţele globale de credit ar putea începe să afecteze şi Asia, dar şi în urma deprecierii puternice a mărfurilor din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a coborât cu 2,2%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,2%.

Contractele futures de referinţă la trei luni pe diferenţa dintre dobânzile la euro şi la yenul japonez au scăzut vineri la minimul ultimelor opt luni, subliniind temerile că lichiditatea scăzută de pe pieţele de credit în dolari ar putea forţa băncile japoneze să atragă yeni la dobânzi mai ridicate.

Totodată, preţurile mărfurilor au continuat să scadă, după deprecierile abrupte de joi, din cauza îngrijorării investitorilor privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra cererii de materii prime.

"Criza datoriilor de stat din zona euro se transformă într-o criză globală de lichiditate şi generează un cerc vicios, de presiuni tot mai mari pe pieţele de credit care determină vânzarea activelor cu grad de risc", comentează un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Noul premier italian, Mario Monti, a prezentat joi programul de guvernare, promiţând reforme fiscale radicale pentru a evita o criză de proporţii, însă starea de nervozitate persistă pe pieţe, deoarece băncile sunt tot mai reticente în privinţa împrumuturilor către guvernele din zona euro - dobânzile urcă, lichiditatea scade.

Costul schimbului de euro pentru dolari prin contracte swap la trei luni a crescut la -136 puncte de bază, adică -1,36%, cel mai ridicat nivel de la criza financiară mondială din 2008.

"Acum ne concentrăm pe lichiditatea în dolari pe termen scurt, însă observăm presiuni şi pe finanţarea pe termen mai lung, de şase luni până la un an. Marile bănci centrale trebuie să ia măsuri coordonate pentru a se asigura că necesarul de finanţare din piaţă este satisfăcut", a adăugat analistul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO