Business Internaţional

Bush dezvolta programul de ajutorare a celor afectati de criza ipotecara

10.04.2008, 17:16 16

Administratia Bush intentioneaza sa dezvolte un nou program prin care incearca sa-i ajute pe proprietarii de locuinte cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare sa-si pastreze locuintele, scrie The Wall Street Journal.
Masura survine in contextul in care administratia incearca sa gaseasca solutii de depasire a crizei rezidentiale, in conditiile in care democratii avanseaza solutii mai ample si mai costisitoare.
Masura este menita sa ajute aproximativ 100.000 de proprietari de locuinte, dintre care multi datoreaza mai mult decat valoarea locuintei detinute, sa-si reduca platile lunare, au declarat oficiali ai administratiei americane. Masura implica incurajarea creditorilor in sensul reducerii valorii principalului imprumuturilor acordate, adauga acestia. In schimb, riscul de intrare in incapacitate de plata va fi transferat catre guvern.
In urma dezvoltarii programului, numarul total de persoane cu dificultati in rambursarea creditelor ipotecare incluse in program, denumit FHASecure, se va ridica la aproximativ 500.000 pana la sfarsitul acestui an.
Initiativa administratiei Bush se va lovi probabil de opozitia democratilor care sustin ca eforturile depuse de administratie pana in acest moment in sensul depasirii crizei rezidentiale nu sunt suficiente. In plus, prin acest program administratia nu va reusi probabil sa-i ajute pe toti cei afectati de criza rezidentiala. Conform datelor Mortgage Bankers Association, peste 2% din cele aproximativ 46 milioane de credite ipotecare contractate pe plan national se aflau in proceduri de prescriere in trimestrul patru, in timp ce in cazul a 5,82% din credite se inregistrau intarzieri.
"Am incercat dintotdeauna sa ajutam cat mai multi oameni fara ca acest lucru sa-i afecteze pe contribuabili", a declarat un oficial al administratiei.
Desi mai modest decat propunerile avansate de democrati, programul va fi finantat prin prime platite de cei ale caror imprumuturi sunt sustinute de Federal Housing Administration (FHA), asiguratorul de credite ipotecare al guvernului, si nu pe baza de fonduri provenind de la contribuabili, au declarat oficialii. Prin contrast, eforturile avansate de Congres, controlat de democrati, ar putea implica costuri directe cuprinse intre 10 si 20 de miliarde de dolari.
Persoanele cu probleme de rambursare pot fi incluse in program daca au inregistrat unele intarzieri de plata in ultimul an, dar au totusi un istoric de credit solid si doresc sa ramana in propriile locuinte. Actualele standarde ale FHA vor fi mentinute pentru a nu permite includerea in program a speculatorilor, a persoanelor cu un istoric de credit slab.
Implementarea noului program ar putea depinde de disponibilitatea bancilor si creditorilor de a reduce valoarea principalului creditelor acordate.
Administratia Bush considera programul FHASecure unul dintre cele mai importante eforturi ale sale menite sa preintampine declansarea procedurilor de prescriere a ipotecii. Alte programe ale Casei Albe includ Hope Now, menit sa accelereze ritmul refinantarilor si identificarea de solutii pentru proprietarii de locuinte care se confrunta cu cresteri foarte mari ale platilor legate de un credit ipotecar.
Casa Alba incurajeaza in principal solutii bazate pe sectorul privat pentru depasirea crizei sectorului rezidential in scopul limitarii expunerii contribuabililor si evitarii sustinerii persoanelor care nu intrunesc criteriile programelor initiate de aceasta.
De la crearea sa, programul FHASecure a fost in mod constant criticat de catre creditori si democrati, care spun ca prin acesta au fost ajutati mai putin de 3.000 de persoane cu probleme.
Bancherii se plang in acelasi timp ca proprietarilor cu probleme le este prea greu sa se califice pentru acest program.
In ultimele saptamani, in urma semnalelor privitoare la adancirea crizei rezidentiale, strategii si autoritatile de reglementare din Statele Unite si-au intensificat eforturile de identificare de solutii.
Decizia recenta a administratiei Bush ar putea complica eforturile democratilor de a oferi un plan mai amplu care ar sustine credite ipotecare refinantate in valoare de 300-400 de miliarde de dolari.
In prezent, FHA sustine 3,8 milioane de credite in valoare de 365 de miliarde de dolari printr-un fond guvernamental de asigurare in valoare de peste 20 de miliarde de dolari.
Recenta propunere reprezinta versiunea Casei Albei a unui concept pe care l-au luat in considerare si democratii, concept ce implica folosirea puterii guvernului pentru a-i determina pe creditori sa reduca platile persoanelor aflate in dificultate. Abordarea administratiei Bush este mai modesta din punct de vedere al numarului de proprietari de locuinte care pot intruni criteriile necesare pentru a fi inclusi in program.
Republicanii din Camera Reprezentantilor au propus recent un set de opt principii care, spun ei, ar trebui sa ghideze legislatia privitoare la criza pietei rezidentiale. Principiile spun ca piata are nevoie "de un impuls si nu de un plan de bail-out", se arata in document. Conform aceluiasi document, sunt necesare taxe mai scazute pentru familiile din clasa de mijloc si "reforme si transparenta" pe piata rezidentiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO