Business Internaţional

China mobilizează toată Europa de Est pentru a deschide poarta către Vest

China mobilizează toată Europa de Est pentru a deschide poarta către Vest

Premierul chinez Wen Jiabao a efectuat recent un tur al Europei în care a vizitat Islanda şi s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2012, 00:02 750

Şefii de guverne din 16 state est-europene, in­clusiv România, au fost invitaţi de premierul chi­nez Wen Jiabao să participe astăzi la un sum­mit fără precedent pentru regiune, axat pe co­merţ şi investiţii, organizat la Varşovia, ca­pi­tala singurei ţări din UE care a evitat rece­siu­nea în timpul crizei economice mondiale, scrie presa internaţională.

"Cu munţii de euro şi dolari pe care vrea să-i chel­tu­ie, China este nerăbdătoare să pro­fite de stabili­ta­tea din regiune, de creşterea eco­nomică şi preţurile com­pe­titive de aici pen­tru a cuceri accesul perfect la piaţa vest-euro­peană", apre­ciază econo­mistul polonez Witold Orlowsky. El subliniază că Europa de Vest este cea mai mare destinaţie pentru exporturile chineze.

La summit vor veni reprezentanţi ai 300 de com­panii din China şi 450 de firme est-euro­pe­ne, dintre care 300 din Polonia. De asemenea, la eveniment au fost invitaţi premierii Româ­niei, Poloniei, Bulgariei, Un­gariei, Cehiei, Cro­a­ţiei, Estoniei, Lituaniei, Leto­niei, Albaniei, Ma­cedoniei, Muntenegrului, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Bosniei, potrivit AFP.

China a investit 622,4 mld. euro în Eu­ropa de Est între 2004 şi 2010, cheltuieli mo­deste, dar în creştere accentuată de la an la an, remarcă AFP. Importurile UE din China s-au majorat însă de patru ori între 2000 şi 2010. Doar anul tre­cut impor­tu­rile s-au situat la 292 mld. eu­ro, cu 3% mai mult decât în 2010, potrivit date­lor Eurostat.

"Europa reprezintă pentru China un mare cen­tru de producţie şi o mare piaţă de des­face­re", a spus Orlowsky.

Analiştii chinezi consideră că Europa de Est a atras interesul Chinei în principal prin cos­turile reduse ale muncii şi prin politicile preferenţiale.

"Făcând o comparaţie, China are mai pu­ţine ne­în­ţe­legeri politice cu Europa de Est de­cât cu Euro­pa de Vest şi se simte confortabil co­la­borând cu Es­tul", a afirmat şeful depar­ta­mentului european al Insti­tutului Chinez pentru Studii Internaţionale.

Cea mai mare investiţie chineză din regiu­ne a fost făcută de producătorul de echipamente de telefonie Huawei, în Ungaria. Compania se aşteaptă ca in­ves­tiţia să ajungă anul acesta la o cifră de afaceri de 3 mld. dolari, de două ori mai mult decât în 2011.

De ce a ales China Varşovia

Polonia este una dintre primele state care au stabilit relaţii diplomatice cu noua Chină, scrie agenţia chineză Xinhua. De asemenea, Polonia este prima ţară din Europa Centrală şi de Est ale cărei relaţii co­mer­ciale cu China au depăşit zece miliarde de dolari. În ultimii şapte ani, statul polonez a fost cel mai mare partener comercial al Beijingului din regiune.

"China recunoaşte astfel că Polonia a devenit brusc un stat important în Europa atât pe plan politic, cât şi economic", a afirmat Roman Kuzniar, consilier al preşedintelui polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO