Business Internaţional

Cine este omul din umbra care conduce Apple

23.10.2006, 21:07 44

Putin cunoscut marelui public, dar dorit de toate marile companii din industria tehnica, Timothy Cook este directorul de operatiuni si mana dreapta a presedintelui companiei Apple.
Atunci cand Steve Jobs, directorul executiv de la Apple Computer, l-a adus pe putin cunoscutul Timothy Cook in companie la inceputul anului 1998, Cook a primit ca prima sarcina curatarea imaginii companiei, scrie International Herald Tribune.
Acum, opt ani mai tarziu, Apple a renascut, iar Cook este directorul de operatiuni al companiei si al doilea din companie ca putere de conducere, insa continua sa fie o enigma pentru marele public.
In timp ce Jobs este recunoscut pentru restaurarea liniei de produse, Cook este omul din umbra care se asigura ca totul functioneaza exact asa cum trebuie.
"El este povestea din spatele povestii", a spus Mike Homer, un fost director al companiei Apple.
Atunci cand cu doi ani in urma, Jobs era in convalescenta in urma unei operatii de cancer pancreatic, el a pus toata conducerea in mainile lui Cook.
Atat angajatii Apple, cat si oamenii care il cunosc pe Jobs spun ca directorul executiv al companiei are acum o sanatate foarte buna si ca intentioneaza sa ramana la conducere foarte mult timp de acum inainte.
Modul lui Cook de a nu iesi in evidenta si contributia sa la Apple i-au adus destula recunoastere in cadrul industriei incat sa primeasca foarte des oferte de a prelua posturi de CEO, desi directorul de operatiuni in varsta de 45 de ani nu a anuntat vreodata ca ar vrea sa paraseasca Apple.
Analistii nu considera ca el ar fi avut vreo implicare in antedatarea optiunilor pe actiuni ale companiei prin care Apple a acordat angajatilor actiuni preferentiale intre 1997 si 2002, la preturi favorabile inaintea datelor de aprobare a datelor de pe optiuni.
La inceputul acestei luni oficialii Apple au declarat ca o investigatie asupra companiei cu privire la acele optiuni a descoperit dovezi de comportament neadecvat la doi dintre fostii directori ai companiei, inlaturand orice suspiciune asupra actualei administratii. Totusi, compania nu a identificat directorii care au primit actiuni preferentiale in acea perioada, ceea ce lasa posibilitatea ca directorul de operatiuni sa fi primit optiunile pe actiuni antedatate.
Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze acest aspect sau sa permita stabilirea unui interviu cu Cook.
Cook, licentiat in inginerie industriala la Universitatea Auburn si detinatorul unei diplome de masterat in administrarea afacerilor la Universitatea Duke, a lucrat inainte de a veni la Apple la Compaq Computer, la International Business Machines (IBM) si la un redistribuitor de calculatoare numit Intelligent Electronics.
El s-a alaturat companiei Apple pe postul de vicepresedinte de operatiuni, supravegand producerea calculatoarelor fabricate de companie.
Jobs i-a oferit mai tarziu ca responsabilitati supravegherea vanzarilor mondiale ale companiei si divizia de computere Macintosh. Cook a devenit director de operatiuni si mana dreapta a lui Jobs in octombrie anul trecut.
In anul fiscal 1997, inaintea venirii la conducere a lui Jobs si Cook, Apple avea pierderi de aproximativ 1 miliard de dolari si devenise o companie cunoscuta pentru ineficienta productiilor sale si pentru stocurile sale extrem de mari. O dovada a acestei ineficiente a fost foarte bine observata atunci cand Apple si-a asamblat laptopurile la o fabrica din Irlanda din componente aduse din Asia, apoi a trimis o cantitate semnificativa din produsele finite inapoi in Asia pentru a fi vandute.
Cook a ajutat la rezolvarea acestui gen de probleme.
El a determinat furnizorii de componente sa se mute in apropierea fabricilor de asamblare ale companiei, ceea ce a permis furnizorilor sa pastreze componentele in inventarele lor, decat in cele ale companiei Apple.
Pana la sfarsitul anului fiscal 1998, pe data de 28 septembrie, Apple a avut stocuri cu care sa acopere cererea timp de sapte zile, in valoare de 78 de milioane dolari, fata de stocuri pentru 31 de zile cat aveau cu un an inainte si care erau evaluate la 437 de milioane de dolari. Cook a ajutat la micsorarea continua a acelor cifre, in 1999 stocurile ar fi putut acoperi doar doua zile si costau doar 20 de milioane dolari.
Diferitele personalitati ale lui Jobs si Cook au ajutat la adoptarea unei relatii profesionale foarte bune, potrivit persoanelor apropiate lor. In timp ce Jobs este cunoscut pentru caracterul sau vulcanic, Cook este exemplul perfect al unui gentelman din sudul Americii. Oamenii care lucreaza cu el spun ca acest comportament tacut al sau are un efect dezarmant intr-un mediu de lucru ca Apple.
Cook este mai mult decat fericit sa stea in spatele reflectoarelor, loc care pare a fi preferat mai mult de Jobs.
"Cred ca este foarte destept si nu are un ego prea mare, ceea ce este foarte folositor la Apple", a spus John Landforce, un fost director al unui lant de magazine de computere, care ani de zile a lucrat impreuna cu Cook atunci cand a facut parte din consiliul administrativ al Apple.
Exista unele critici la adresa lui Cook, in special asupra modului sau de conducere a departamentului de vanzari.
In timp ce dispozitivul portabil de muzica iPod al celor de la Apple este un adevarat hit in Statele Unite, acest lucru nu se intampla si in Asia, iar oficialii de la Apple au confirmat faptul ca trebuie sa mai lucreze la popularitatea micului aparat in China si Coreea de Sud.
Cook este o persoana analitica si orientata spre detaliu, posesor al unei memorii de invidiat, el rareori consultand rapoartele atunci cand trebuie sa isi aduca aminte detalii de la sedintele anterioare.
John Connors, care face parte din consiliul de administratie al companiei producatoare de echipament sportiv Nike, unde Cook este de asemenea membru, isi aminteste de momentul in care directorul Apple a fost de parere ca ar trebui facuta o vizita la un magazin Nike care nu avea spiritul pe care el credea ca trebuie sa il aiba un magazin al companiei.
Un director al unei companii partener al Apple care il cunoaste pe Cook de ani de zile a spus ca in anumite momente dintr-o negociere in care altii ar ridica vocea, Cook are obiceiul sa isi privesca rivalul in tacere. Uneori, Cook aduce critici folosindu-se de simtul umorului.
La intalnirile anuale cu angajatii in domeniul de vanzari al companiei, de exemplu, el face cadou echipei de vanzari cu cele mai slabe rezultate un desfundator de toaleta.
Desi a riscat atunci cand s-a alaturat companiei Apple, pariul pare castigator. Din acel moment, Cook a vandut pachete de actiuni ale Apple in valoare de mai mult de 113 mil. $ (90 mil. euro).
El insa mai detine actiuni in valoare de
24 mil. $ (19,1 mil. euro) si anul trecut a primit salariu si bonusuri de 1,2 mil. $ (952,2 mil. euro), devenind cel mai bine platit director de la Apple in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO