Business Internaţional

Citigroup salveaza sapte fonduri de investitii in dificultate

17.12.2007, 16:56 15

Citigroup va prelua sapte fonduri de investitii afectate de criza ipotecara americana, asumandu-si datorii ale acestora in valoare de 58 mld. dolari (39,4 mld. euro), in incercarea de a evita eventuale vanzari fortate de active, care ar conduce la o erodare si mai accentuata a increderii investitorilor in piata de capital, scrie Bloomberg.
Cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor detinute va salva asa-numitele vehicule de investitii structurale (SIV), asumandu-si responsabilitatea si pentru activele de 49 mld. dolari (33,3 mld. euro) detinute de catre acestea, se arata intr-un comunicat al companiei newyorkeze.
Actiunea Citigroup vine in urma unor miscari similare efectuate de HSBC, SocGen sau WestLB, care au preluat o serie de vehicule de investitii, impiedicand vanzari fortate de active. Fondurile - care creeaza si vand instrumente financiare complexe si mai apoi isi investesc veniturile in instrumemnte financiare cu grad de profitabilitate ridicat - si-au redus valoarea activelor detinute cu peste 25% in ultimele patru luni, se arata intr-un studiu al agentiei de rating Moody's Investors Service.
In urma anuntului, actiunile Citigroup au coborat, pe bursa din New York, cu 31 de centi, pana la 30,70 dolari (20,89 euro).
Moody's a redus ratingul de credit al bancii americane de la Aa2 la Aa3, considerand ca, cel mai probabil, grupul va fi nevoit sa opereze o noua reducere semnificativa a valorii contabile a activelor din cauza declinului pietei creditelor ipotecare riscante. "Rezultatele financiare slabe ale bancii nu ii vor da acesteia posibilitatea de a-si reface capitalul, deja slabit de criza subprime", spune Sean Jones, vicepresedintele agentiei de rating. Standard&Poor, care i-a in calcul posibilitatea reducerii ratingului de credit AA pe care il acorda Citigroup, spune ca miscarea recenta a companiei nu "va afecta" ratingul.
Vehiculele de investitii structurale au devenit in august una dintre principalele amenintari la adresa pietei de capital, grav afectata de nivelul record al creditelor ipotecare neperformante.
De atunci, marile institutii financiare mondiale au inregistrat pierderi de 70 mld. dolari (47,6 mld. euro). Citigroup a inventat SIV-urile in 1988, fiind cel mai mare administrator al unor astfel de fonduri.
Valoarea medie a activelor nete ale SIV-urilor a coborat pana la 55%, fata de 71% luna trecuta si 102% in iunie, se arata intr-un raport al Moody's. Valoarea neta a activelor este reprezentata de volumul ramas investitorilor in eventualitatea vanzarii activelor si lichidarii datoriilor fondului. In noiembrie, oficialii Moody's declarau ca ar putea reduce ratingul de credit pentru imprumuturi de aproximativ 105 mld. dolari (71,4 mld. euro) acordate de vehiculele de investitii structurale.
Decizia de a redresa balanta contabila a SIV-urilor reprezinta un punct de cotitura pentru Citigroup, care la inceputul lunii trecute declara ca "nu va intreprinde nici o actiune care sa vizeze consolidarea unor astfel de fonduri".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO