Business Internaţional

E sfârşitul lunii august, iar şefii marilor bănci centrale ale lumii se retrag din nou în Jackson Hole pentru a discuta la rece probleme mondiale. Toţi ochii sunt însă pe Fed: ce va face cu dobânzile?

E sfârşitul lunii august, iar şefii marilor bănci...

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2023, 22:33 3580

Bancherii centrali din întreaga lume se vor reuni în Jackson Hole pen­tru conferinţa lor anuală în peri­oada 24-26 august, tema ediţiei din acest an fiind „schimbări structurale în economia mondială“, temă despre care analiştii spun că-i fac pe inves­ti­tori să se teamă că strategii vor pre­zen­ta riscuri legate de creşterea în con­tinuare a dobânzilor, scrie Reuters.

Două lucruri care ar putea fi evi­denţiate sunt că deceniile de dobânzi ultrascăzute susţinute de inflaţia ultra-scăzută ar putea fi de domeniul trecu­tului, iar strategii ar putea prefera să menţină dobânzile reale restrictive ceva vreme, arată Vishnu Varathan, director de strategie la Mizuho Bank.

În centrul atenţiei este preşedin­tele băncii centrale americane (Fed) Jeremy Powell, care va susţine un dis­curs cu privire la perspectivele eco­no­mice vineri 25 august. Powell va avea o şansă de a-şi preciza poziţia cu privire la necesitatea unor noi ma­jorări de dobânzi pentru reducerea inflaţiei pe fondul creşterii econo­mice surprinzător de puternice.

Cu un an în urmă, nesiguranţa abunda cu privire la cât de sus va îm­pinge banca centrală americană do­bânzile şi dacă înăsprirea agresivă a politicii monetare va putea înfrânge inflaţia fără să declanşeze o re­cesiune.

Investitorii sunt mai încrezători acum, aşteptările privind rezilienţa economiei americane şi temperarea presiunilor inflaţioniste fiind în creştere.

Acest lucru nu înseamnă însă că băncile centrale şi-au îndeplinit mi­siu­nea. Inflaţia persistă în anumite locuri, iar investitorii vor să ştie cât le va lua băncilor centrale să treacă la reduceri de dobânzi.

Jerome Powell sau alţi oficiali s-ar putea concentra pe elementele structurale ale inflaţiei sau sugera că nivelul neutru al dobânzilor ar putea fi mai ridicat în lumea post-COVID, potrivit lui Vishnu Varathan.

De la reuniunea Fed din iulie, date cheie au indicat că presiunile inflaţioniste şi salariale continuă să se disipeze, ceea ce ar trebui să susţină necesitatea încheierii ciclului de majorări de dobânzi, notează Bloomberg. Pe de altă parte, însă indicatorii privind activitatea de pe piaţa muncii şi cheltuielile de consum rămân solizi, existând posibilitatea ca strategii să fie în continuare îngrijoraţi cu privire la perspectivele legate de temperarea inflaţiei.

Powell este aşteptat să precizeze cu o claritate sporită cum cântăreşte banca centrală americană datele respective. Dincolo de aceasta, orice sugestii legate de modul în care aceasta ar putea gândi un plan de reduceri de dobânzi în 2024 vor atrage de asemenea foarte multă atenţie.

Potrivit Financial Times, traderii indică şanse foarte reduse ca Fed-ul să majoreze dobânzile în şedinţa din septembrie, dar au poziţii divergente legate de posibilitatea ca o majorare finală de dobânzi să vină în noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO