Business Internaţional

Economia portugheza se repune pe picioare mai repede decat se estima

24.04.2007, 14:55 25

Putini ar putea realiza mai bine cat de mult soa schimbat in ultimul timp climatul economic si politic din Portugalia decat Jose Manuel Barroso, scrie Financial Times.
Dupa ce a schimbat fotoliul de primoministru portughez cu cel de presedinte al Comisiei Europene cu trei ani in urma, Barroso soa vazut in scurt timp nevoit sa ameninte autoritatile de la Lisabona cu impunerea de sanctiuni pentru incalcarea reglementarilor economice ce guverneaza zona euro prin faptul ca deficitul bugetar al tarii a scapat de sub control, iar guvernul succesorului sau soa prabusit in decurs de cinci luni.
Cand va vizita Lisabona in iulie, atunci cand Portugalia va prelua presedintia Uniunii Europene, Barroso isi va gasi tara introo stare de spirit mult mai optimista decat in momentul plecarii sale, cand aceasta se afla in umbra recesiunii.
In mai putin de doi ani, deficitul bugetar al Portugaliei, care avansase pana la 6,8% din Produsul Intern Brut la inceputul anului 2005, a fost redus la 3,9%, fiind asteptat sa scada la aproape 3%, limita maxima admisa sub reglementarile zonei euro, pana la sfarsitul acestui an.
Cresterea economica a depasit estimarile, atingand un nivel de 1,3% in 2006, de la 0,5% in anul anterior, in contextul in care exporturile au avansat cu peste 9%, fata de 1% in 2005.
Insa, desi Barroso ar fi tentat saol felicite pe Jose Socrates, primoministrul socialist care a preluat aceasta functie in martie 2005, parerile autoritatilor de la Bruxelles nu sunt in intregime favorabile. Desi rata de crestere a Portugaliei a fost mai solida anul trecut, aceasta este inca cea mai redusa din Uniunea Europeana, reprezentand mai putin de jumatate din media blocului.
PIBoul pe cap de locuitor a inregistrat o scadere constanta ca procent din media UE, de la 80,3% in anul 2000 la 70,4% anul trecut. Cehia, Grecia, Malta si Slovenia au devansat toate Portugalia in aceasta perioada.
Comparatiile cu Spania, care soa bucurat de o crestere economica cu mult peste 3% in ultimii zece ani cu exceptia unuia, au generat un gen sardonic de umor portughez cu privire la "fuziunea" celor doua tari.
In cadrul unei analize redactate pentru Comisia Europeana in decembrie, Orlando Abreu, economist din UE, scria ca exemplul Portugaliei ar trebui sa constituie un avertisment pentru alte tari care adopta euro, referinduose la faptul ca aceasta nu a fost capabila saosi valorifice oportunitatile. Portugalia a irosit castigurile economice obtinute la sfarsitul anilor '90, scrie el, "in principal prin luarea unor decizii de strategie bazate pe estimari prea optimiste".
Cresterea economica aparuta ca efect al unui declin pronuntat al ratelor dobanzii dupa adoptarea monedei euro de catre Portugalia a fost dublata in mod eronat de o politica fiscala expansionista, nepermitand ajustari in momentul inceperii unui declin economic in 2001. O lectie importanta pentru nouovenitii in zona euro, scria Abreu, este reprezentat de faptul ca "reformele structurale nu trebuie amanate, ci urgentate".
Socrates, care a obtinut o victorie rasunatoare in fata socialodemocratilor de centruodreapta condusi candva de Barroso, incearca sa tina seama de acest sfat. Sustinut pentru prima data in istoria partidului socialist de o majoritate deplina in parlament, el a exercitat presiuni in sensul introducerii unor reduceri de cheltuieli, majorari de taxe si reforme, obtinand cea mai semnificativa reducere a cheltuielilor publice pe 30 de ani.
Taxa pe valoarea adaugata a fost majorata de la 19% la 21%. In sectorul public, varsta minima de pensionare a fost majorata de la 60 la 65 de ani, platile concediilor medicale au fost reduse de la 100% la 65%, iar majorarile salariale au fost mentinute sub rata inflatiei.
In acest an, Socrates se va concentra asupra reformarii administratiei publice, un pas indelung asteptat. Planul vizeaza eliminarea a 75.000 de posturi de functionari publici pana in 2009, desfiintarea a 133 de entitati guvernamentale si a 44 de institute publice.
Pana acum, Socrates a castigat admiratia lui Joaquin Alumnia, comisarul european pe probleme monetare. De asemenea, el a castigat capital politic pe plan intern prin eforturile de reducere a deficitului prin reforme structurale si nu prin masuri exceptionale de genul celor adoptate de mai multe guverne anterioare.
Totusi, esecurile inregistrate in adoptarea unor reforme extrem de necesare si efectul cumulat al anilor de instabilitate politica sioau pus amprenta asupra economiei. Socrates a fost al patrulea primoministru in patru ani introo tara unde, de la reinstaurarea democratiei in 1974, un guvern nu a rezistat in medie mai mult de doi ani.
Sectorul public se opune cu indarjire reformelor adoptate de Socrates. Politia, fortele armate, judecatorii, doctorii, asistentele si angajatii din administratia publica au iesit cu totii pe strazi pentru a protesta in ultimii doi ani. Cresterea ratei somajului pana la 7,7% reprezinta un alt motiv de ingrijorare.
Reducerile anuntate in sectorul administratiei publice sunt esentiale in ceea ce priveste atingerea obiectivului guvernului de reducere a deficitului bugetar la 3,3% din PIB in acest an, acesta urmand a fi redus pana la 3% in 2008 in vederea respectarii unui plan pe trei ani convenit cu Comisia Europeana si a cerintelor pactului de crestere si stabilitate.
Totusi, Standard & Poor's, agentia internationala de rating, a anuntat ca Portugalia are putine sanse de a respecta cerintele pactului pana in 2009, remarcand ca implementarea ambitiosului program de reforme ar putea fi "mai putin extensiva decat se doreste".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO