Business Internaţional

Guvernul ii ajuta cu bani pe britanicii care isi cumpara casa

03.09.2008, 17:46 14

Primul-ministru al Marii Britanii Gordon Brown a propus cheltuirea inainte de termen a unui miliard de lire sterline (1,23 mld. euro) in incercarea de a repune pe picioare piata imobiliara, dupa ce aceasta s-a confruntat cu cea mai grava criza din ultimii 18 ani, conform unor surse care erau informate in legatura cu acest plan, scrie Bloomberg.
Brown va cheltui mai rapid cele 6,5 mld. lire (8 mld. euro) alocate pentru programele sociale din sectorul imobiliar ce erau destinate urmatorilor trei ani, majoritatea urmand sa fie utilizate in urmatoarele 12 luni pentru a ajuta oamenii sa cumpere noi case si a-i sprijini pe aceia ce nu isi pot plati ipotecile.
Aceasta masura face parte dintr-un plan mai cuprinzator, ce va fi facut public pe 8 septembrie, care doreste sa intoarca economia din drumul spre recesiune si urmareste sa sustina popularitatea Partidului Laburist, care a pierdut teren in fata Partidului Conservator.
Stagnarea economica si inflatia in urcare au trimis lira sterlina pe cea mai joasa valoare in raport cu moneda europeana, provocand tulburari in cadrul guvernului Brown.
Programul pe care primul-ministru doreste sa il implementeze ar oferi sprijin pentru mii de cumparatori, care isi achizitioneaza pentru prima data o locuinta si ale caror venituri nu se ridica peste 60.000 de lire sterline (74.000 de euro) pe an, statul putand contribui cu pana la o treime din valoarea unei proprietati nou-construite.
Aceste credite fara dobanda, infiintate de stat impreuna cu dezvoltatorii imobiliari, vor fi disponibile pana la cinci ani.
Acelasi guvern Brown va oferi bani pentru mai multe mii de gospodarii a caror situatie financiara ii impiedica sa isi plateasca ratele ipotecare, in schimbul obtinerii unei cote parte din valoarea proprietatii.
Membrii cabinetului se gandesc si la amanarea pentru un an sau la scutirea unor cumparatori de la plata unui impozit pe proprietate, ca o masura ce ar putea revitaliza piata imobiliara, care a inregistrat in august cel mai puternic declin al preturilor inca din primul trimestru al anului 1990, 10,5% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Marea Britanie se indreapta spre prima recesiune de la inceputul anilor '90, dupa ce in trimestrul al doilea economia a stagnat, pe fondul costurilor crescute la alimente si combustibili, care impreuna cu inasprirea conditiilor de creditare au contractat consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO