Business Internaţional

„Italia este falimentară. Singura întrebare este când va avea loc intrarea în faliment” - MarketWatch

„Italia este falimentară. Singura întrebare este când va avea loc intrarea în faliment” - MarketWatch

Autor: Adrian Voicu

08.11.2011, 19:53 4041

"Când un om a supravieţuit atât de multor scandaluri de corupţie, financiare sau sexuale precum a făcut-o Silvio Berlusconi în ultimele două decenii de politică, ar fi o greşeală să presupui că o mică problemă precum iminentul faliment al ţării sale ar fi altceva decât un mic pas înapoi în cariera sa", scrie Matthew Lynn - CEO al firmei de consultanţă londoneze Strategy Economics -, într-un editorial publicat în MarketWatch.

Şi, deşi premierul este pe pas de plecare din politica italiană, nu prea mai contează cine va mai fi la conducerea Italiei. "Ţara este falimentară, iar pieţele au reacţionat la asta. Singura problemă este când se va întâmpla", comentează Lynn.

Conform acestuia, singurul lucru remarcabil legat de Italia este că i-a luat atât de mult timp pentru a deveni epicentrul crizei din zona euro.

Discuţiile privind situaţia Italiei au dus la o creştere dramatică a costului împrumuturilor, pentru obligaţiunile cu maturitate la 10 ani, acestea crescând de la 5,6% la 6,7% într-o singură lună.

Italia se confruntă în prezent cu trei mari probleme.

În primul rând, deşi datoria guvernamentală a fost relativ stabilă în ultimii zece ani, orice alt tip de datorie a explodat. Astfel, datoriile corporate au urcat de la 96% la 128% din PIB între 2000 şi 2010. Datoriile individuale au urcat de la 30% la 53% din PIB în aceeaşi perioadă. Datoria totală a avansat de la 252% din PIB la 310% din PIB de la intrarea Italiei în zona euro până în prezent.

De asemenea, economia Italiei a încetat să crească, trecând prin patru recesiuni de la intrarea în zona euro, în 1999. Creşterea medie a fost de 0,6% între 2000 şi 2010. Creşterea PIB-ului per capita a avansat cu doar 0,1%. Iar ceea ce urmează să vină peste Italia va fi mult mai greu. Există şanse ca PIB-ul să se contracteze în următorii 10 ani.

În ultimul rând, Italia are probleme demografice. Astfel, conform ONU, populaţia va scădea până în 2050 de la 51 de milioane la 41 de milioane. Aceasta, împreună cu o creştere a speranţei de viaţă va lovi puternic piaţa muncii, afectând puternic finanţele guvernului.

"Nu există nicio cale prin care ţara să rămână solventă. Deja plăteşte aproape de trei ori mai mult pentru obligaţiuni la 10 ani decât Germania", scrie Lynn. "Italia ar putea fi în faliment în acest an, anul viitor sau peste doi ani. Într-un final, momentul nu face o mare diferenţă. Nu se confruntă cu o criză de lichiditate, iar restul zonei euro fie este incapabilă, fie nu este dornică să aloce banii necesari pentru salvarea ei. Este insolventă şi, cu 1.900 de miliarde de euro datorie suplimentară, acesta va fi un eveniment cataclismic pentru economia mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO