Business Internaţional

Jack Welch cocheteaza din nou cu lumea afacerilor

12.05.2004, 00:00 14

Jack Welch, unul dintre directorii executivi cei mai urmariti din lume, pana ce s-a retras din functia de sef al General Electric Co., a dat luni de inteles ca ar putea reveni in lumea afacerilor, dar nu a oferit nici un indiciu referitor la compania in cauza, transmite Reuters.
Exista zvonuri cum ca Welch ar fi gata sa conduca o noua companie. "Sunt oarecum adevarate, dar nu toate dintre ele", a declarat in legatura cu aceste zvonuri Welch, in varsta de 68 de ani.
"Ofertele sunt peste tot", a spus el in fata unui auditoriu ce umplea Radio City Music Hall in timpul World Business Forum, desfasurat la New York. "Poti face mai multe, dupa ce te pensionezi", a mai adaugat el.
New York Post specula intr-un articol de luna trecuta ca pe Welch "il mananca pielea sa conduca din nou o mare companie", adaugand ca binecunoscutul ex-director executiv ar fi pus ochii pe Walt Disney Co., ai carei actionari il preseaza pe directorul executiv (CEO) Michael Eisner sa demisioneze.
Totusi, consiliul de administratie al Walt Disney a decis pe 27 aprilie, dupa o sedinta de doua zile, sa-l sprijine in totalitate pe Eisner si echipa lui.
Potrivit revistei Fortune, si Coca-Cola Co. i-a oferit lui Welch coroana de director executiv. Saptamana trecuta, Coca-Cola l-a numit pe Neville Isdell in pozitia de CEO. Isdell l-a inlocuit astfel pe Douglas Daft, care si-a anuntat retragerea in februarie.
Welch, care a parasit General Electric in 2001, este recunoscut drept cel care a proiectat conglomeratul pe o traiectorie de succes prin intermediul filozofiei sale "repar-o, vinde-o, sau inchide-o". Sub conducerea sa, valoarea de piata a General Electric a crescut exponential, de la circa 12 miliarde de dolari in 1981 la 300 de miliarde de dolari.
Fostul director a fost insa si criticat pentru pachetul de pensionare mai mult decat generos pe care l-a primit de la compania ale carei interese le-a condus.
Din documentele depuse de fosta sa sotie cu prilejul procesului de divort din 2002 a iesit la iveala ca Welch a primit flori, vin si a beneficiat de servicii de spalatorie la un apartament de lux, detinut de General Electric in Manhattan. Acestea pe langa mesele si antena de satelit de la resedinta sa stabila.
Dupa o izbucnire a indignarii publice, Welch a declarat ca documentele induc in eroare, dar in final a cedat, fiind de acord sa plateasca General Electric pana la 2,5 milioane de dolari pe an, pentru diverse servicii.
John Frances Welch, nascut in anul 1935 in Massachusetts, a obtinut licenta si mai apoi doctoratul in inginerie chimica. A inceput sa lucreze la General Electric din 1960, unde insa se simtea subapreciat si de unde a vrut sa plece dupa numai un an. Convins sa ramana de catre seful sau, care vedea in el un potential, a urmat o ascensiune rapida pe scara corporativa, ajungand in 1972 vice-presedinte.
In 1981  l-a succedat pe Reginald H. Jones la functia de director executiv. A devenit astfel cel de-al optulea si cel mai tanar CEO al General Electric.
Strategiile de schimbare si tehnicile agresive de marketing l-au facut cunoscut in lumea afacerilor si au ridicat sensibil valoarea de piata si prestigiul companiei sale. Era de asemenea foarte exigent, iar angajatii il numeau la un moment dat "Neutron Jack", datorita faptului ca putea sa-i "distruga", fara a deteriora cladirile.
A parasit pozitia de director executiv al General Electric in septembrie 2001. Succesorul sau, Jeffrey Immelt, pare hotarat sa schimbe imaginea agresiva lasata mostenire de legenda Welch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO