Business Internaţional

Las Vegasul asista la o noua explozie a constructiilor de hoteluri si cazinouri

30.04.2007, 21:20 49

Stephen Wynn inca isi mai aminteste de prima data cand a fost intrebat daca el si alti dezvoltatori nu si-au pierdut mintile construind atat de multe hoteluri-cazinou in Las Vegas.
Totul se intampla la mijlocul anilor '70, cand Las Vegasul avea aproximativ 35.000 de camere de hotel, scrie International Herald Tribune.
I s-a pus aceeasi intrebare in anii '80, in timp ce construia Mirage, un hotel cu 3.000 de camere si mai apoi la inceputul anilor '90. In acel moment, Las Vegas dispunea de mai multe camere de hotel, 106.000, decat orice alt oras din SUA.
Acum, cand Las Vegasul asista la un nou boom al constructiilor, Wynn ridica din umeri cand altii ii sugereaza ca cel mai mare centru american al jocurilor de noroc, cu 151.000 de camere, nu mai poate absorbi noi hoteluri.
De cand gangsterul Benjamin "Bugsy" Siegel a deschis primul hotel-cazino modern aici, in 1946, cea mai sigura metoda de a atrage atentia este de a construi un local de acest gen si mai grandios. Insa nici chiar Las Vegasul nu a asistat la o evolutie pentru cea din prezent.
Americanii, si un numar in crestere de straini, par sa nu se mai sature de Las Vegas. Actualul boom al constructiilor este determinat de o rata de ocupare de 95% in timpul weekendurilor, si de rate ce se apropie de 100% in proprietatile mai noi din oras. Anul trecut, chiar si ratele de ocupare din timpul saptamanii au depasit 90%, in parte gratie succesului orasului in a se pozitiona drept o atractiva destinatie pentru conventii sau intalniri ale companiilor.
Actuala dezvoltare este alimentata si de castigurile ce pot fi obtinute pe spatele unei noi categorii de oaspeti: persoane ai caror copiii au parasit locuintele parintilor pentru a-si forma propriile familii. Iar contrar asteptarilor, deschiderea unor cazinouri in India si a altor centre de gambling in peste 30 de state nu a afectat Las Vegasul. Popularitatea in crestere a pokerului a contribuit si ea la continuarea dezvoltarii orasului. "Presupun ca intr-o buna zi Las Vegas-ul isi va atinge limitele", a declarat Anthony Curtis, presedinte al LasVegasAdvisor.com, un site local de turism. "Insa acea zi nu a venit inca".
Venetian, deja aflat pe pozitia a sasea in topul celor mai mari hoteluri din lume, si pe pozitia a patra in Las Vegas, unde se gasesc 15 dintre cele mai mari 20 de hoteluri din lume, va castiga prima pozitie odata cu deschiderea unui nou turn cu 3.200 de apartamente. Turnul se afla in prezent in constructie.
Echelon Place va avea peste 5.000 de camere in momentul in care va fi construit pe locul vechiului Stardust. In prezent, cel mai mare hotel din Las Vegas, dar si din lume este MGM.
La investitii de 4,4 miliarde de dolari, Echelon Place ar reprezenta cel mai scump proiect din istoria Las Vegasului daca am exclude cele 7 miliarde de dolari pe care MGM Mirage le aloca pentru CityCenter. Aceasta suma depaseste cu mult recordul anterior stabilit de Wynn in momentul in care a cheltuit 2,7 miliarde de dolari pentru a construi hotelul Wynn cu 2.700 de camere, deschis in 2005.
Chiar si rivalii sunt uimiti de amploarea proiectului CityCenter, pe care MGM il promoveaza drept cel mai scump proiect privat din istoria Americii. Acest minioras va avea sase cladiri construite pe 61 de niveluri. Pe o suprafata de 27 de hectare, acesta va include un hotel cu 4.000 de camere, un amplu centru de sedinte, spatii de retail de 46.450 de metri patrati si 2.700 de unitati condominium high-end.
Designerii noului Las Vegas creeaza noi constructii moderne, stralucitoare care sa ia locul vechilor proprietati extravagante care au dominat in anii '80 si '90. Ambitiile proprietarilor sunt mai mari decat oricand.
Pe langa hoteluri, exista un numar din ce in ce mai mare de proiecte de condominiumuri.
Dezvoltatorii, printre care si Donald trump si Turnberry Associates cu sediul in Florida, cheltuiesc miliarde de dolari pe constructia de condominiuri, desi piata locala de real estate se confrunta cu o perioada de declin.
Conform datelor oferite de National Association of Realtors, pretul mediu al unui condominium din zona metropolitana a Las Vegasului a scazut cu 3% in cea de-a doua jumatate a anului 2006. Peste 100 de proiecte de condominiumuri de lux cu un numar total de 72.00 de unitati au fost anuntate pe piata din Las Vegas incepand cu 2005, conform lui John Restrepo, din cadrul Restrepo Consulting Group, o firma de real estate. Insa, preturile in crestere rapida ale terenurilor si o majorare considerabila a costurilor de constructie au condus la stoparea mai multor proiecte.
In prezent, exista 22 de astfel de proiecte in constructie, a spus el.
Temerile legate de o posibila criza a rezervelor de apa ar putea incetini ritmul dezvoltarilor de aici in cele din urma. Totusi, deocamdata astfel de probleme nu stirbesc succesul de care se bucura Las Vegasul. In 2006, orasul a avut putin sub 39 de milioane de vizitatori, in crestere cu 86% fata de cele 21 milioane de persoane care au vizitat orasul in 1990, conform Las Vegas Convention and Visitors Authority.


Proiecte noi

Rata de ocupare este de 95% in timpul weekend-urilor si de rate ce se apropie de 100% in proprietatile mai noi din oras.

In Las Vegas se gasesc 15 dintre cele mai mari 20 de hoteluri din lume.

MGM Mirage aloca 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea CityCenter.

Acest proiect va avea sase cladiri construite pe 61 de niveluri si pe o suprafata de 27 de hectare si va include un hotel cu 4.000 de camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO